Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα» ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως είναι γνωστό το εν λόγω εργοστάσιο οδηγήθηκε σταδιακά στην υποβάθμιση και στη συνέχεια σε λουκέτο, προκαλώντας περαιτέρω εργασιακά ερημοποίηση στον Έβρο ενώ αντίστοιχη ήταν η μοίρα και του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ξάνθη. Η νέα κυβέρνηση ωστόσο έχει δεσμευτεί για την «ανάσταση» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ την Πέμπτη έγινε γνωστό πως εγκρίθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς δάνειο ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ προς την ΕΒΖ. Το ποσό θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του υπολοίπου της περυσινής εσοδείας των παραγωγών τεύτλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης του δανείου, πολύ σύντομα οι παραγωγοί θα κληθούν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται. Η διοίκηση της βιομηχανίας είχε υποβάλει προ 20ημέρου αίτημα προς την Τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδότησή της, με σύσταση ενεχύρου σε ανάλογη ποσότητα προϊόντων από τα αποθέματα της βιομηχανίας.

«Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με την ΕΒΖ και εμείς προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Βάλαμε ενέχυρο τη ζάχαρη που υπάρχει ως έτοιμο προϊόν, αποθεματικό, και κατόπιν εγκρίσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση δόθηκε από την Πειραιώς το δάνειο. Με αυτά τα χρήματα θα αποπληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και επειδή η τιμή θα είναι στα περσινά επίπεδα και θα πληρωθούν και τα μεταφορικά, καλούμε τους παραγωγούς να σπείρουν. Καλό θα είναι από τη στιγμή που έχουμε σαν χώρα τη δυνατότητα να φτάσουμε τα 220.000 στρέμματα καλλιέργειας να το κάνουμε. Μέχρι τώρα σπέρνουμε γύρω στις 80.000 στρέμματα» σημειώνει ο κ. Σγουρίδης, υπογραμμίζοντας πως «εάν σπείρουν και στον Έβρο, αν και βέβαια ακόμη είναι πλημμυρισμένα τα χωράφια, θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσει και το εργοστάσιο της Ορεστιάδας».

ΠΗΓΗ: thrakitoday.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης