Aνυποχώρητοι οι αγρότες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017, 21:38
Aνυποχώρητοι οι αγρότες
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους, να στήσουν νέα μπλόκα και να ενισχύσουν την παρουσία τους δηλώνουν οι αγρότες σε όλα τα μπλόκα της χώρας. 

Στο καθημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων αυτή την εβδομάδα παραμένουν οι αποκλεισμοί δρόμων. Παράλληλα τον αποκλεισμό του Προμαχώνα και των Ευζώνων επιδιώκουν αγρότες σε Σέρρες και Κιλκίς με την αστυνομία να τηρεί στάση αναμονής. 

Σε ανασύνταξη και επανασχεδιασμό δράσεων βρίσκονται οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας

Ανασύνταξη και επανασχεδιασμό της δράσης τους, είχαν στο επίκεντρο των σημερινών τους διαβουλεύσεων οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ από το «μενού» των κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν το τελευταίο διάστημα, δεν λείπει και το στήσιμο μπλόκων σε ορισμένα σημεία.
Μπορεί το Σάββατο οι αγρότες του Νομού Σερρών να μην κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιάννης Τουρτούρας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου «έχουμε και άλλα σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε τη Δευτέρα» και ξεκαθάρισε λέγοντας «δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Με κάποιο τρόπο, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στον Προμαχώνα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόθεση να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου, δημιουργώντας προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο για τη χώρα, αλλά και προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. «Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», είπε.Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Σερρών, στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, έμεινε κλειστή για περισσότερες από έξι ώρες, με τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων από παρακαμπτήριες οδούς.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής επιχείρησαν από δύο διαφορετικά σημεία να φτάσουν στο τελωνείο, ωστόσο αποκλείστηκαν στη γέφυρα Στρυμονικού, στο Πετρίτσι και επί της Εγνατίας οδού στο Σιδηρόκαστρο, στο ύψος των λουτρών. Πάντως, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως παρά την ανησυχία τους ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με την επιβίωσή των εκμεταλλεύσεών τους, πολλοί είναι οι αγρότες της περιοχής, που λόγω οικονομικής δυσχέρειας, δυσκολεύονται να βγουν στους δρόμους.Η δράση των αγροτών στην περιοχή ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου.Μερικά βήματα πριν το τελωνείο των Ευζώνων στρατοπέδευσαν αγρότες με τα τρακτέρ τους και ύστερα από γενική συνέλευση που έκαναν, αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν στο σημείο και οι συνάδελφοί τους από τα Γιαννιτσά, τη Χαλκηδόνα, περιοχές της Πέλλας, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, που βρίσκεται στο τελωνείο Ευζώνων, επανέλαβε την Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά».

Οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες της Νίκαιας, βγάζοντας τα τρακτέρ σε πλατεία της Λάρισας


Οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, καθώς, με βάση τις αποφάσεις τους, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν το μπλόκο στο σημείο με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων τρακτέρ, ενώ προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Οξύνουν τη στάση τους οι αγρότες από το μπλόκο της ΝίκαιαςΟι αγρότες του μπλόκου αποφάσισαν, επίσης, να προχωρήσουν και σε νέες μορφές κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, προγραμματίζοντας για την Τετάρτη τη συμμετοχή τους με τρακτέρ στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα.

Να σημειωθεί, πως η κινητοποίηση των υγειονομικών θα διανύσει πορεία 9 χιλιομέτρων, περνώντας από Υγειονομικές Μονάδες και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Έκλεισε από αγρότες η νέα εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της Αιγιάλειας, οι οποίοι έκλεισαν λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Κυριακής την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποκλεισμός του δρόμου διήρκεσε  μέχρι τις 21:00 το βράδυ και η κυκλοφορία των οχημάτων γινόταν  στην παλαιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.Αγρότες απέκλεισαν τη εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου

Κοινό μέτωπο για τις κινητοποιήσεις τους αναζητούν οι αγρότες της Κρήτης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια στην Κυβέρνηση και τη σκληρή φορολογία που προωθεί για τον αγροτικό κόσμο, επιφέροντας την πλήρη καταστροφή του.Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν την Κυριακή για περίπου 15 λεπτά αγρότες και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα.Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματος του στις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.Και αυτό τον αγώνα δίνουν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα οι μικρομεσαίοι αγρότες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συντιχάκης υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση οι εμποροβιομήχανοι, έχουν ένα και μόνο στόχο, να ξεκληρίσουν την μικρομεσαία αγροτιά να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια».

Στήνονται νέα μπλόκα 

Μπλόκα στους κόμβους του Κεφαλοβρύσου και του Αγίου Νικόλαου Βόνιτσας, στήνουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανία.

Αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στήνονται τα αγροτικά μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία.Ωστόσο, σίγουρο θεωρείται το στήσιμο μπλόκου τη Δευτέρα μετά τις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, πιθανόν μπλόκο θα στηθεί στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου.

Το μόνο στοιχείο αποκλιμάκωσης αποτέλεσε  η αποχώρηση από τον δρόμο των τρακτέρ στη Δυτική Αχαΐα, λόγω χαμηλής συμμετοχής. Όπως σημείωσε ο γραμματέας του τοπικού συλλόγου αγροτών Δημήτρης Φλίγγος, ίσως «σε δύο τρεις ημέρες, ανάλογα με την ανταπόκριση από τον κόσμο, ενδέχεται να κατεβάσουμε ένα δυναμικό μπλόκο».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017, 21:38