Ανησυχία από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016, 01:54
Ανησυχία από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
Μια ακόμα μη κυβερνητική οργάνωση, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), έρχεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς και τα hot spots, ιδίως ενόψει του χειμώνα που έρχεται.

Σε ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο τονίζει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, καθώς συν τοις άλλοις, οι σκηνές τους πλημμυρίζουν με τις βροχές. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και οι ελληνικές αρχές, αντικαθιστούν βεβαίως σκηνές με προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες σε ορισμένα από τα - πάνω από 40 - στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε 15 από τις δομές φιλοξενίας σχεδιάζονται βελτιώσεις, όπως εγκατάσταση θέρμανσης. Σύμφωνα ωστόσο με το Παρατηρητήριο, «πολλά απ' τα μεγαλύτερα και χειρότερα στρατόπεδα όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι, θα παραμείνουν ουσιαστικά ακατάλληλα για το χειμώνα. Η κυβέρνηση λέει ότι σχεδιάζει να κλείσει τις περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά αν οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες κατάλληλες θέσεις, θα βρεθούν σύντομα εκτεθειμένοι εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, χωρίς κατάλληλη στέγη» επισημαίνεται.

Για το άμεσο μέλλον, το Παρατηρητήριο προτείνει την κατάλληλη διαμόρφωση των δομών ώστε να αντιμετωπιστεί ο χειμώνας εκτιμά ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι καταυλισμοί θα πρέπει να καταργηθούν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016, 01:54