Την αντίθεσή του στη δημιουργία νέων κέντρων φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών εξέφρασε το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης, που συνεδρίασε στην Κομοτηνή.

Η συζήτηση έγινε με πρόταση της αντιπολίτευσης και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για τη δημιουργία νέων κέντρων φύλαξης σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αν. Μακεδονία και Θράκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίσθηκε, το θέμα αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις ιδιαίτερα στον Νομό Έβρου, όπου οι δήμαρχοι και οι κοινωνικοί φορείς ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίσθηκε ότι, για κάθε απόφαση που αφορά σε παρεμβάσεις στην περιοχή, αναφορικά με τη δημιουργία υποδομών φύλαξης μη νόμιμων μεταναστών, θα πρέπει να προηγείται ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τάχθηκε υπέρ των αντιδράσεων που εκδηλώνουν οι τοπικοί φορείς του Έβρου, σημειώνοντας πως δεν θα στιγματισθεί η περιοχή σαν «κρατητήριο ψυχών», καθώς «είναι διαφορετική η φιλοσοφία και το σκεπτικό μας για την ανάπτυξη της περιφέρειας». Τόνισε, δε, πως «θα μας βρίσκει αντιμέτωπους σε καθετί που αποφασίζει η Αθήνα, χωρίς να αφουγκράζεται και να διαβουλεύεται με τη θεσμική κοινωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος πρότεινε να παρέμβει θεσμικά η περιφέρεια στην Ε.Ε., προκειμένου να αναθεωρηθεί ή να καταργηθεί η συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», και παράλληλα να διατεθούν κονδύλια για την ενίσχυση και υποστήριξη των υποδομών αποτροπής εισόδου μη νόμιμων μεταναστών από τον Έβρο.

Επίσης, το περιφερειακό συμβούλιο, ύστερα από ενημέρωση που είχε από τον αντιπρόεδρο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» Ιωάννη Τσακλίδη, χαρακτήρισε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη την πληρωμή περισσοτέρων από μια φορά τελών διοδίων. Χαρακτηριστικά τονίσθηκε πως όσοι κινούνται στον αυτοκινητόδρομο εντός της περιφέρειας θα πρέπει να πληρώνουν διόδια μόνο μια φορά, ανά κατεύθυνση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης