Ανησυχία επικρατεί μεταξύ πανεπιστημιακών εξαιτίας του ενδεχομένου να περάσει η περιουσία των Πανεπιστημίων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, σε σημεία του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων προτίθεται να ζητήσει να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητήσει και με τους νομικούς συμβούλους της Συνόδου Πρυτάνεων. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμη και έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι το θέμα συνδέεται με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο και συγκεκριμένα στις σελίδες 5 καθώς και 31 και 32. Εκεί υπάρχουν παράγραφοι που οι πανεπιστημιακοί διερωτώνται αν μπορούν να αναγνωσθούν ως εξής: «Η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων (ΝΠΔΔ) περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου) και στην συνέχεια τα Πανεπιστήμια θα τα ενοικιάζουν από το ΤΑΙΠΕΔ;».

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί θα ζητήσουν από τους νομικούς τους να μελετήσουν σε βάθος τα συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου νόμου και να τα διευκρινίσουν πλήρως, με στόχο να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη διαχείρισή τους.

Έντονη και άμεση ήταν και η αντίδραση των Ομοσπονδιών των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ). Με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στη «φημολογούμενη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων στο ΤΑΙΠΕΔ», και σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών των λειτουργών του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα τόσο σε μεταβίβαση ίδιας περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση της διαχείρισης της περιουσίας αυτής, από τα κατά το Σύνταγμα πλήρως αυτοδιοικούμενα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και από τα Ερευνητικά Κέντρα στο ΤΑΙΠΕΔ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη των Ομοσπονδιών ζητούν «την άμεση διάψευση των διάφορων αναφορών στο θέμα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, καθώς και τη ρητή αναφορά εξαίρεσης των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων από τις ρυθμίσεις περί ΤΑΙΠΕΔ στο εν λόγω Νομοσχέδιο».

Στα πανεπιστήμια, ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάδειξη των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους. Ήδη σε πολλά Ιδρύματα επιχειρήθηκε η διεξαγωγή των εκλογών με κάλπη, πλην όμως οι εκλογές δεν έγιναν λόγω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων. Ο νόμος, όμως δίδει τη δυνατότητα επανάληψης των εκλογών με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να γίνουν οι εκλογές αύριο στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την ηλεκτρονική ψήφο, ενώ στην ίδια λύση αναμένεται να καταφύγουν και όσα Ιδρύματα δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα εκλογές -αν και τις είχαν προκηρύξει- λόγω των αντιδράσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης