Σύγχυση έχει προκληθεί από τις δημόσιες δηλώσεις αρμόδιων επιστημόνων σχετικά με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισήμανε με δημόσια παρέμβασή του στο Πρώτο Πρόγραμμα πως η σεισμική αυτή δόνηση ήταν αναμενομένη και πως το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί έντονη ακολουθία σεισμών σε αυτή την περιοχή. 

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας λέει ότι ο σεισμός δεν ήταν αναμενόμενος, αν και ο ίδιος είχε συγκαλέσει ειδική σύσκεψη για το ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ανέφεραν συγκεκριμένα:

Λέκκας: Αναπάντεχος ο σεισμός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο σεισμός αυτός ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι το φαινόμενο είχε τελειώσει μετά την τετράμηνη διέγερση στην όλη περιοχή. Διαψευσθήκαμε όλοι γιατί αυτός ο σεισμός ήταν αναπάντεχος» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» λίγη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Ηράκλειο Κρήτης και τα γύρω χωριά, ο κ. Λέκκας περιέγραψε τα επόμενα βήματα της Πολιτικής Προστασίας.

«Μετά τον μεγάλο σεισμό, που είχε τελικά μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή του Ηρακλείου, πάμε με ειδική πτήση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμήσουμε από κοντά την όλη κατάσταση και να κάνουμε την οργάνωση της κατάστασης».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, χρειάζεται πολλή προσοχή μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου.

«Τα σχολεία θα διακόψουν τα μαθήματα. Όσοι είναι σε παλιά κτήρια πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τη βεβαιότητα ότι είναι ο κύριος σεισμός» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Παπαδόπουλος: Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου περίμενε μεγάλο σεισμό!

«Ήταν ένας σοβαρός σεισμός. Έχουμε συνηθίσει οι σεισμοί να γίνονται στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκε πάνω στο νησί, σε μια περιοχή η οποία είχε σεισμική διέγερση τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με την ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα.

«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι» επισήμανε. Κάλεσε τις τοπικές αρχές να κάνουν αμέσως αυτοψία για να διαπιστώσουν αν και πόσα κτήρια έχουν πληγεί. Ζήτησε, επίσης, να μείνουν έξω από τα σπίτια τους όσοι κάτοικοι βλέπουν σημάδια και ρωγμές στα κτήρια. «Στις 21 Ιουλίου είχε συνέλθει εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και είχαμε καταλήξει στο πόρισμα ότι ενδεχομένως να γίνει ένας μεγάλος σεισμός και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος”» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης