Χωρίς εξαιρέσεις εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, γεγονός που το αποδεικνύει και το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε διευθυντή υπηρεσίας της Περιφέρειας επειδή κατελήφθη από το αρμόδιο ελεγκτικό κλιμάκιο να καπνίζει στο γραφείο του εν ώρα εργασίας. Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αρκετές μέρες πριν σταλεί η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας με συστάσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων, είχε γίνει σύσκεψη με τους διευθυντές υγείας και των πέντε νομών, προεδρεύοντος του εκτελεστικού γραμματέα Κώστα Κατσιμίγα σχετικά με τους ελέγχους.

«Δεν περιμέναμε να έρθει εγκύκλιος η οποία καλώς κάνει και έρχεται για να το υπενθυμίζει. Μέσα στον μήνα θα γίνουν κλιμάκια τα οποία θα κάνουν ελέγχους», ανέφερε σχετικά ο Κώστας Κατσιμίγας, δηλώνοντας παράλληλα ότι το προσωπικό υπάρχει. «Σε άλλες περιφερειακές ενότητες υπάρχει σε σημαντική επάρκεια σε άλλες σε μικρότερη. Από τις επόμενες μέρες εφόσον παρήλθαν και οι διακοπές ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Μιλάμε για ελέγχους τους οποίους οφείλουμε να κάνουμε. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σιγά σιγά είναι ότι εφόσον η χώρα μας επέλεξε να είναι μια σύγχρονη χώρα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες ότι το κάπνισμα είναι κάτι το οποίο απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και φυσικά οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα καταστήματα αλλά και υπηρεσίες. «Επιβλήθηκε πρόστιμο από την δημοτική αστυνομία πόλης της περιφέρειας σε διευθυντή υπηρεσίας της περιφέρειας. Οι έλεγχοι υπάρχουν άσχετα αν δεν είναι μεγάλοι και δεν πολύ διαφημίζονται. Υπήρξε μια χαλαρότητα που όλοι την είδαμε τον τελευταίο καιρό και λόγω διακοπών και λόγω της κρίσης. Ανοίξαμε σύνορα με τη Βουλγαρία σε μισή ώρα είναι η κωμόπολη του Κίρκοβο, είδατε κανείς να καπνίζει μέσα σε κλειστό χώρο στην Βουλγαρία; Δηλαδή η Βουλγαρία είναι σαν τη Γερμανία και σαν τη Μεγ. Βρετανία κι εμείς πρέπει να είμαστε τριτοκοσμικοί ακόμη; Εγώ κατανοώ τους επαγγελματίες. Πηγαίνουν πελάτες και ρωτάνε αν επιτρέπεται το κάπνισμα και αν τους απαντήσουν όχι πηγαίνει στο διπλανό που το ανέχονται. Δηλαδή ο νομοταγής επαγγελματίας χάνει πελατεία και αυτός ο οποίος δεν είναι νομοταγής και το επιτρέπει κερδίζει πελατεία. Αυτοί που νομοθετούν δεν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Νομοθετεί η κεντρική εξουσία, η βουλή των Ελλήνων. Ο νόμος αυτός ισχύει στα περισσότερα κράτη. Σε κάποια κράτη απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμη και στο δρόμο. Στην πατρίδα μας υπάρχει απαγόρευση σε κλειστούς χώρους και κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί».

Πηγή: Εφημερίδα Χρόνος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης