Αντιμέτωποι με την καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 20:09
Αντιμέτωποι με την καταστροφή οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λαδιού στη Μαγνησία, καθώς εκατοντάδες ελαιόδεντρα έχουν προσβληθεί από την ασθένεια Virtitsillio. Δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει κάτι για να σωθούν τα δένδρα και κατ’ επέκταση η παραγωγή κι αυτό εκτιμάται πως θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες.

Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στις περιοχές Αλμυρού, Νέας Αγχιάλου, Βελεστίνου, Σέσκλου και Καναλίων.

Η ασθένεια virtitsillio, η οποία προσβάλλει τα ελαιόδεντρα, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως «θανατηφόρα». Προσβάλλει κατ’ αρχάς το φύλλωμα των δέντρων και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα όλο το δέντρο ξεραίνεται.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως εάν το ελαιόδεντρο προσβληθεί, δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας.

Ακόμη και η κοπή του «άρρωστου» δέντρου ή η αντικατάστασή του με άλλο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς στο καινούργιο δέντρο παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο, ενώ στα κτήματα που εμφανίζεται η ασθένεια είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης καταστροφή του ελαιοπερίβολου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των προσβληθέντων ελαιοδέντρων αγγίζει ακόμα και το ποσοστό της τάξης του 50%, ενώ από έτος σε έτος παρουσιάζεται αύξηση της εξάπλωσης του φαινομένου σε ποσοστό της τάξης του 20%.

Αναμένεται να γίνει καταγραφή όλων των ελαιοπαραγωγών του νομού που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα στους ελαιώνες τους.

Να αναφερθεί ότι έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι μια μεγάλη καταστροφή και πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Η ασθένεια είναι θανατηφόρα και δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αλλά ούτε και φάρμακα».

Πηγή: Ταχυδρόμος της Θεσσαλίας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009, 20:09