«Χρυσές δουλειές» με ….εικονικά τιμολόγια έκανε πασίγνωστος κοσμηματοπώλης με καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος μαζί με μέλη της οικογένειας του από τη Θεσσαλονίκη θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένος με διεθνή απήχηση στο χώρο των κοσμημάτων και των πανάκριβων ρολογιών, κατηγορείται ότι είχε στήσει μεγάλη απάτη για να μην πληρώνει ΦΠΑ, ζημιώνοντας περίπου 2 εκ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο.

Περίπου δύο εκατ. ευρώ ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο ο κοσμηματοπώλης. Κατάφερε μάλιστα να σβήσει το πρόστιμο για τις παραβάσεις τουΜε τις «πλάτες» των… αρμοδίων στελεχών των ελεγκτικών οργάνων ο γνωστός κοσμηματοπώλης κατάφερε μάλιστα να… σβήσει το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί για τις κραυγαλέες παραβάσεις, οι οποίες είχαν διαπιστωθεί από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σε δύο καταστήματά του. Όπως προέκυψε από τις εκθέσεις που συντάχθηκαν, με εικονικά τιμολόγια που άλλοτε έφεραν πλαστές σφραγίδες χωρών της Ε.Ε. , άλλοτε εμφάνιζαν ως αγοραστές υπηκόους του εξωτερικού για να μην είναι υπόχρεοι καταβολής ΦΠΑ, τα κοσμηματοπωλεία του επιχειρηματία κατάφερναν μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία, μηδενίζοντας το ποσό του ΦΠΑ που όφειλαν. .

Η αντίστροφη μέτρηση για τον επιχειρηματία άρχισε μετά την καταγγελία ότι αναιτιολόγητα είχε διαγραφεί από μέλη της φορολογικής αρχής το πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε βάρος του, ύψους 2 εκ. ευρώ για την πώληση πανάκριβων ρολογιών με εικονικά τιμολόγια, «εξαφανίζοντας» με αυτό τον τρόπο την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράϊκου έδωσε αμέσως παραγγελία στους επίκουρους συναδέλφους της, Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννη Σέβη να ξεκινήσουν έρευνα.

Η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν κατέληξε στην άσκηση ποινική δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από την οποία προέκυψε βλάβη του δημοσίου σε βάρος του προέδρου και δύο εκ των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 22381994.Για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία διώκεται ο γνωστός κοσμηματοπώλης.

Σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο κοσμηματοπώλης προκειμένου να βάζει στην …τσέπη το ποσό του ΦΠΑ χρησιμοποιούσε συγκεκριμένα τεχνάσματα:

# Στις αποδείξεις εμφανίζονταν ως αγοραστές πρόσωπα του εξωτερικού που εκ του νόμου είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ.

# Οι αποδείξεις έφεραν πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής για να φαίνεται πως θα γινόταν …εξαγωγή των ρολογιών στο εξωτερικό..

#Συμψηφίζοντας τον αναλογούντα ΦΠΑ, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που εξέδιδαν, δεν πλήρωναν για τις επίμαχες πωλήσεις ούτε ένα ευρώ.

Οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τα κοσμηματοπωλεία, επιβεβαιώθηκαν και στο δεύτερο έλεγχο που ακολούθησε στην εταιρεία με αποτέλεσμα να επιβληθούν το πρόστιμο από την αρμόδια ΔΟΥ. .
 
Ο επιχειρηματίας όμως άσκησε προσφυγή και η επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση ,αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις προσφυγές και να ακυρώσει την επιβολή των προστίμων. Η επιτροπή όμως δεν δικαιολόγησε την απόφαση της, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές “από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων”.

Από τις αποφάσεις αυτές, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημία που ανέρχεται σε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ο φάκελος της δικογραφίας ανατέθηκε πλέον στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία σύντομα αναμένεται να καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης