«Δώρο» στον Σταύρο Ψυχάρη μία μέρα πριν από την ονομαστική του εορτή έκανε με την πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στον άλλοτε ισχυρό εκδότη του ΔΟΛ που κατηγορείται για τα δάνεια τα οποία πήρε από την Alpha Bank.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του Σταύρου Ψυχάρη και των 10 συγκατηγορουμένων του στελεχών της Alpha Bank, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε ζημιά της τράπεζας από αυτάΗ εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του Σταύρου Ψυχάρη και των 10 συγκατηγορουμένων του στελεχών της Alpha Bank, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε ζημιά της τράπεζας από αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, τόσο τα δάνεια αυτά όσο και οι τροποποιήσεις που έγιναν στις δανειακές συμβάσεις ακολούθησαν τη συνήθη τραπεζική πρακτική σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης αλλά και τις εκτιμήσεις που υπήρχαν τότε πως θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη της οικονομίας.

Κάθε τραπεζική πρακτική ενέχει κίνδυνο, ωστόσο παρά το ρίσκο αυτό, αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου να εξασφαλιστούν σε μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις και να μη μείνουν στον δρόμο οι 2.500 εργαζόμενοι του ΔΟΛ.

Όσο για τον Σταύρο Ψυχάρη, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τα τραπεζικά στελέχη πέραν των συναλλαγών του. Άλλωστε, μέχρι το 2010, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν συνεπής στις δανειακές υποχρεώσεις του και φαινόταν απόλυτα φερέγγυος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε, δε, το γεγονός ότι ουδεμία μομφή σε βάρος των τραπεζικών στελεχών έχει υπάρξει από το νυν Δ.Σ. της τράπεζας αλλά και από τα αποτελέσματα των εσωτερικών ελέγχων.

Η υπόθεση αφορά σε δάνεια ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει ο Στ. Ψυχάρης από την Alpha Bank με σκοπό την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά των μετοχών της μειοψηφίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και την έξοδο του Οργανισμού από το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δανειοδότηση εγκρίθηκε και χορηγήθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις της τράπεζας.

Ο συνολικός δανεισμός του ΔΟΛ από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων, έφτασε σχεδόν το ποσό των 190 εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό

Η εισαγγελέας φαίνεται να πείστηκε από τη θέση που διατυπώνουν από την αρχή τα στελέχη της τράπεζας, τα οποία υποστηρίζουν ότι μετά την είσοδο της χώρας σε μηχανισμό στήριξης και την κρίση, ειδικά σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, η Alpha Bank επέλεξε να μην καταγγείλει τις συμβάσεις με τον κ. Ψυχάρη, τακτική που εφάρμοσε αντίστοιχα και με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, ώστε να μη ζημιωθεί από την πτώση της χρηματιστηριακής αξίας και του τζίρου της επιχείρησης. Η πλευρά των κατηγορουμένων ισχυρίζεται ότι για τις δανειοδοτήσεις αυτές η τράπεζα έλαβε εξασφαλίσεις υποθηκεύοντας το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του εκδότη και του γιου του.

«Οι κατηγορούμενοι προέβησαν στις μόνες δυνατές ενέργειες» ανέφερε η εισαγγελέας για όσα έγιναν τόσο το 2010 όσο και μετά το 2012 με δανειοδοτήσεις του κ. Ψυχάρη και τις ρυθμίσεις που έγιναν ώστε να ισχυροποιηθεί ως μοναδικός μέτοχος στον ΔΟΛ και να τεθεί η επιχείρηση σε λειτουργική αναδιάρθρωση, καθώς είχε ήδη υποστεί καθίζηση η μετοχή της.

Απολογούμενοι οι τραπεζικοί, καθώς ο κ. Ψυχάρης δεν μπόρεσε να απολογηθεί για λόγους υγείας, υποστήριξαν ότι η τράπεζα έχει ανακτήσει ήδη περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ από αναγκαστικές εκτελέσεις και εκπλειστηριάσεις περιουσιακών στοιχείων τόσο του συγκατηγορουμένου τους όσο και του υιού του και πως αναμένεται να εκποιηθούν άμεσα και άλλα δύο ακίνητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης