Απαλλάχθηκαν οι 48 κατηγορούμενοι για την «υπόθεση Man»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 11:12
Απαλλάχθηκαν οι 48 κατηγορούμενοι για την «υπόθεση Man»
Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έρευνα για την προμήθεια 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γνωστή ως «υπόθεση Μan», το Συμβούλιο Εφετών απαλλάσσει 48 πρόσωπα που φέρονταν να εμπλέκονται σ’ αυτή, ανάμεσά τους και τον πρώην υπουργό Χρήστο Βερελή.

Το δικαστικό συμβούλιο, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, αποφάσισε την απαλλαγή των 48 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μπήκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στους εμπλεκομένους ήταν και ο πρώην υπουργός Χρήστος Βερελής, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την επίμαχη αγορά και παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για λόγους ευθιξίας, καθώς κι άλλα πολιτικά πρόσωπα που είτε τον αναπλήρωσαν ή μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά τον νόμο, ή εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Ζαννιάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφού.

Μάλιστα, στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά τον νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών.

Η έρευνα στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2009 με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν πως η γερμανική Δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρό της ενδεχόμενες παράνομες πληρωμές.

Από την πολύχρονη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχθηκε η διακίνηση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν, δεν προέκυψε πως για την επίμαχη αγορά διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα, «από την έρευνα δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον ή ήττον να αποφασίσουν ή να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους ποσά έως 100.000 ευρώ και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Το δικαστικό συμβούλιο αναγνωρίζει μάλιστα στον κ. Βερελή το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, 12:48