Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 19:04
Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά»
Το ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωση της πειθαρχικής ποινής που υποβλήθηκε στην βουλευτή της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, για τις εμφανίσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα» ως πρόεδρος του «τηλεδικαστηρίου» στην εκπομπή «Διαφορές», την άνοιξη του 2005.

Στη βουλευτή είχε επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης ενός μηνός που είχε επιβληθεί το 2007 από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων.

Ειδικότερα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχε επιβάλει στην Ε. Βόζενμπεργκ προσωρινή παύση τεσσάρων μηνών, λόγω της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς που επέδειξε με τη συμμετοχή της ως πρόεδρος του «τηλεδικαστηρίου». Σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, η επίμαχη εκπομπή σχεδιάστηκε, σκηνοθετήθηκε και μεταδόθηκε ως σκοπούμενο υποκατάστατο δίκης ενώπιον δικαστηρίου. Η κ. Βόζενμπεργκ μιμείτο την πρόεδρο του δικαστηρίου, χάριν της προσωπικής επαγγελματικής προβολής και διαφημίσεώς της.

Κατόπιν εφέσεως, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων μείωσε την ποινή της παύσης σε ένα μήνα. Στο συμβούλιο αυτό συμμετέχουν δύο δικαστές και τρεις δικηγόροι. Εν συνεχεία η βουλευτής προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της δευτεροβάθμιας πειθαρχικής απόφασης.

Η επταμελής σύνθεση του Γ' Τμήματος ακύρωσε τη δευτεροβάθμια πειθαρχική απόφαση, λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι τα Τμήματα του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ δεν είχαν συγκροτηθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αλλά αναρμοδίως από τον τότε πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 19:07