Δραματική μείωση της διασποράς μικροβίων και μηδενικές λοιμώξεις υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου η επίπτωση από klebsiella τύπου KPC έχει μειωθεί στο ελάχιστο (0,1 περιπτώσεις /1.000 ασθενείς -ημέρες, στοιχεία 2011), αναφέρει ανακοίνωση-απάντηση του νοσοκομείου σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο: «Greek Doctors Βattle Hospital Superbug». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, ασθενείς με λευχαιμία έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο, αφού προσβλήθηκαν από το πολυανθεκτικό μικρόβιο Klebsiella.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του ΚΕΕΛΠΝΟ:
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο: «Greek Doctors Βattle Hospital Superbug» θέλει να τονίσει τα κατωτέρω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής είναι σημαντικό για την σύγχρονη Δημόσια Υγεία. Αντίθετα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο, η λοίμωξη από τα συγκεκριμένα παθογόνα αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες με οργανωμένη τριτοβάθμια περίθαλψη. Τα συγκεκριμένα μικρόβια αρχικά εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και μετά στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Λοιμώξεις από τα εν λόγω μικρόβια παρατηρούνται σε βαρέως πάσχοντες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που έχουν ούτως ή άλλως σημαντική θνητότητα.

Επιπλέον η χώρα μας, ανήκει στις πρωτοπόρες χώρες με σημαντική δραστηριότητα στην αναγνώριση και μελέτη αυτών των μικροβίων. Ειδικότερα στην αναφερόμενη στο άρθρο αιματολογική κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου μετά από ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε δραματική μείωση της διασποράς των μικροβίων και μηδενικές λοιμώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντί να τονιστεί η προσπάθεια αναγνώρισης, καταγραφής και καταπολέμησης του προβλήματος , τονίζεται το ίδιο το πρόβλημα ως υπερμεγέθες και δυσβάστακτο την στιγμή που παρόμοια καταγραφή είναι ελλιπής σε πολλές από τις προηγμένες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συντονίζει
παρόμοιες προσπάθειες καταγραφής ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου σε όλη την Ευρώπη και να μην γίνονται άδικες συγκρίσεις εις βάρος της Ελλάδας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες, και τα νοσοκομεία όλης της χώρας εφαρμόζει από το 2011 Εθνικό Σχέδιο Δράσης που στοχεύει στην συστηματική καταγραφή των ανθεκτικών μικροβίων και στην ενίσχυση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχό τους».

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης