Με δελτίο Τύπου η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου απαντούν στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του zougla.gr σχετικά με τη μεταφορά 14χρονης μαθήτριας από το εν λόγω σχολείο σε έτερο, με αφορμή το γεγονός ότι η κοπέλα κάπνισε χασίς σε σχολική εκδρομή. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Μαρκοπούλου Σωτήρη Μεθενίτη, στιγμάτισε την κοπέλα.

Η απάντηση του σχολείου έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τα όσα έχουν ακουστεί σχετικά με την υγεία μαθήτριας του σχολείου μας μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της τριήμερης εκδρομής και το πώς το γεγονός αντιμετωπίστηκε από πλευράς των εκπαιδευτικών του σχολείου, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου, προς αποκατάσταση της αλήθειας, δηλώνουν τα εξής:

Α. Δεν υπήρξε κανένα λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εκδρομής, ώστε να κινδυνεύσει η υγεία κανενός μαθητή και καμιάς μαθήτριας.

Β. Οι 5 συνοδοί εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν το περιστατικό, το οποίο συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας επιστροφής, με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γ. Άμα τη επιστροφή, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με τον νόμο και με απόλυτη παιδαγωγική ευαισθησία προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Δ. Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου δεν αποσιώπησαν ούτε συγκάλυψαν σε καμιά περίπτωση το γεγονός, αντιθέτως, τόλμησαν να το αντιμετωπίσουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα, ως όφειλαν. Ήρθαν άμεσα σε επαφή με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, τις οικογένειες των μαθητών και με τις συμβουλευτικές δομές της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ουσιαστικής φροντίδας και μέριμνας προς τους μαθητές από δω και πέρα.

Ε. Η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ελήφθη με γνώμονα την προστασία των μαθητών και τον σεβασμό προς τη σχολική κοινότητα, όπως συμβαίνει σε όλα τα σχολεία τα οποία αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά.

ΣΤ. Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων καταδικάζουν απερίφραστα οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα από πρόσωπα τα οποία μιλούν χωρίς καμιά αρμοδιότητα και σωστή πληροφόρηση και κρίνουν εκπαιδευτικά και ενδοσχολικά θέματα. Τέτοιες δηλώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά στιγματίζουν τους μαθητές.

H απάντηση του zougla.gr

Με μεγάλη μας χαρά δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου σχετικά με την ατυχέστατη διαχείριση του περιστατικού με την 14χρονη μαθήτρια κατά τη διάρκεια της τριημέρου σχολικής εκδρομής.

Οφείλουμε μία απάντηση στους διδάσκοντες στο 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου.

Εξ όσων πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για μία άριστη μαθήτρια. Προφανώς, κατά τη διάρκεια της εκδρομής και όπως συμβαίνει στα εφηβικά χρόνια όλων μας, το κορίτσι ακολούθησε την παρέα, ώστε να μη διαφέρει. Αυτά συμβαίνουν. Προέκυψε το περιστατικό. Ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές στην Ψυχολογία γνωρίζουν, καθώς και η πάγια διεθνής πρακτική επιβάλλει, πως απόλυτη προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διασφάλιση του απορρήτου και κυρίως η διασφάλιση της υγιούς αντιμετώπισης του περιστατικού με γνώμονα το μέλλον ενός παιδιού που είναι μόλις 14 ετών.

Αντ’ αυτού, η υπόθεση έγινε βούκινο. Ο Δήμαρχος της πόλης σας αναμείχθηκε -γιατί άραγε;- και εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο απόλυτος σκοταδισμός. Το σχολείο σας, αντί να αγκαλιάσει το παιδί, το ξαπόστειλε σε άλλο σχολείο, με τη ρετσινιά να το ακολουθεί. Τι μέτρα λάβατε, ώστε η αλλαγή σχολείου να καταστεί εφικτή με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τη μαθήτρια; Και όλα αυτά για να προστατευθεί δήθεν τάχα το κύρος του Γυμνασίου σας. Στην ουσία, για να προστατευθείτε εσείς οι ίδιοι. Τελικά, οδηγήσατε το κορίτσι στον «Καιάδα» της άπληστης τηλεοπτικής αγοράς και μάλιστα σε επίπεδο ακόμη και τοπικού άρχοντα. Με δική σας ή όχι υπευθυνότητα στιγματίσατε μία 14χρονη μαθήτρια. Τα ως άνω ισχύουν ακόμη περισσότερο όταν, όπως ισχυρίζεστε, δεν υπήρξε καν λιποθυμικό επεισόδιο και, άρα, δεν υπήρξε λόγος καταφυγής σε κάποιον γιατρό ή νοσοκομείο.

Οι διδάσκοντες είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν τους μαθητές τους, ιδιαίτερα σε αυτήν την ηλικία. Αλλιώς, η διδασκαλία είναι κενή νοήματος. Δεν καταδικάζουμε τα παιδιά για ένα λάθος. Υπάρχουν μέθοδοι, τρόποι και πολλές εναλλακτικές για να προστατευθεί και το παιδί και το κύρος του σχολείου και η οντότητα του δασκάλου.

Και καλά όλα αυτά. Εσείς οι διδάσκοντες δεν έχετε παιδιά; Δεν γνωρίζετε πως στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες ελλοχεύουν κίνδυνοι για τον κάθε έφηβο μαθητή, ανεξαρτήτως μάλιστα οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος; Σε ποιες κοινωνικές συνθήκες ζείτε εσείς οι διδάσκοντες; Της απόλυτης τάξεως, ασφάλειας και προστασίας του σχολικού περιβάλλοντος από κάθε εξωτερική επίδραση; Έχετε μήπως άγνοια κινδύνων; Αν ναι, τότε το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης