Απαράδεκτη χαρακτηρίζεται «η μετατόπιση της ευθύνης από την κυβέρνηση προς τους Πρυτάνεις» στο ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων, που συνήλθε στο Λαύριο, με κεντρικό ζήτημα αυτό του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως το μέτρο διαθεσιμότητας αποφασίστηκε ερήμην των Πανεπιστημίων και κάνει λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη που υφίστανται το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, που αδυνατούν να λειτουργήσουν», καθώς και για «επαπειλούμενη υποβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων υποστηρίζει ακόμη πως το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος αυτών των μέτρων είναι μηδαμινό καθώς, όπως λέει, αντιστοιχεί μόλις στο 0,8 τοις χιλίοις (δηλ. 8 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ) της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, έναντι της υπερπολλαπλάσιας βλάβης από την απώλεια ερευνητικών εσόδων και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Μάλιστα προαναγγέλλει πως για αυτό το λόγο θα καταφύγει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Όπως είναι γνωστό, τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η Σύνοδος καλεί την Πολιτεία «να σεβαστεί την διαδικασία προσωρινής δικαστικής προστασίας που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και να μην προχωρήσει σε εκδόσεις διοικητικών πράξεων οι οποίες θα δημιουργήσουν τετελεσμένες καταστάσεις πριν την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας διαδικασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, ζητεί Σύνοδος καλεί το Υπουργείο Παιδείας «να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του για την ανεύρεση λύσης στα ζητήματα που έχει προκαλέσει η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, ώστε να αντιμετωπισθούν τα λειτουργικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία (εγγραφές, εξετάσεις, εξάμηνο φοίτησης) για την προάσπιση του μείζονος διακυβεύματος, αυτού του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου».

Παράλληλα, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, η Σύνοδος τονίζει πως «οι απαξιωτικές και υβριστικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε βάρος του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και στρέφονται συνολικά εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας», ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης