Την προσοχή των πολιτών σχετικά με την ύπαρξη απατηλών προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε υπηρεσίες και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι διαχειριστές των προφίλ αυτών δηλώνουν ότι δήθεν κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα σε διάφορα αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα σε αγώνες ποδοσφαίρου και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του Διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά. Υπόσχονται ψευδώς υψηλότερες από τις νόμιμες στοιχηματικές αποδόσεις, εγγυημένα αποτελέσματα ή και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, υπόσχονται και κέρδη μέσω υποτιθέμενων πληροφοριών για στημένα παιχνίδια, πάντα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Για την υποτιθεμένη αυτή έγκυρη πληροφόρηση που επικαλούνται ότι παρέχουν, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες την κατάθεση χρημάτων, είτε μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών-ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς κυρίως του εξωτερικού, είτε με τη χρήση κωδικών ηλεκτρονικής πληρωμής και προπληρωμένων καρτών.

Ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου, αφού πείθονται και αποστέλλουν τα συμφωνηθέντα κατά περίπτωση χρηματικά ποσά, δεν παραλαμβάνουν ποτέ τα κερδισμένα από σωστές προβλέψεις χρήματα ή την επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν, σε περίπτωση λανθασμένων προγνωστικών αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τη δράση αυτή επιτήδειων, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
*Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές ή διαφημίσεις.
*Να αναφέρουν (report) άμεσα ανάλογα προφίλ, μέσω της σχετικής διαδικασίας στο εκάστοτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
*Να μην αποστέλλουν κανένα χρηματικό ποσό για τέτοιο σκοπό, καθώς πρόκειται για απατηλή διαδικασία.
*Να μην εμπιστεύονται αγνώστους που υπόσχονται κέρδη κατ’ αυτόν τον τρόπο στο Διαδίκτυο.
*Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά στοιχεία τους (ταυτότητα, διαβατήριο, ΑΦΜ κλπ) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς-pin).
*Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αφού κάτι τέτοιο, πέρα από τη δίωξη των δραστών, μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης