Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίλυση προσωπικών διαφορών, πνευματική υποστήριξη, πολύτιμες συμβουλές για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, γιατροσόφια ακόμη και εύρεση εργασίας υπόσχονται περιφερόμενοι μάγοι, μελλοντολόγοι και μέντιουμ, εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες.

Οι περιπτώσεις απάτης είναι χιλιάδες και, παρότι η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει το πρόβλημα και έχει εξιχνιάσει εκατοντάδες, επί της ουσίας αδυνατεί να ελέγξει τους εισαγόμενους προφήτες, κυρίως εξ Αφρικής, αλλά και τα κυκλώματα που δρουν στην Αττική και την Περιφέρεια.

Η ταρίφα της απάτης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίχως να έχουν δίπλωμα από κάποια σχολή, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ φόρου, οι τσαρλατάνοι εξαπατούν διαδοχικά ανέργους, απογοητευμένους και κάποιους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η «δουλειά» είναι απλή. Με διαφήμιση σε εφημερίδες και μέσω ειδικών φυλλαδίων που διανέμονται χωρίς φειδώ στα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, οι σύγχρονοι προφήτες υπόσχονται πνευματική υποστήριξη, καταπολέμηση παθήσεων και… λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Ένα από τα φυλλάδια που διανέμεται:

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κλείσει τηλεφωνικά ραντεβού και να επισκεφτεί κάποιο από τα υπόγεια της… τύχης, ώστε να συμβουλευτεί τον… ειδικό. Φυσικά, σε κάθε συνάντηση θα πρέπει να καταβάλλει από 30 έως 40 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η «ταρίφα» αγγίζει και τα 50 ευρώ! Μεροκάματο, δηλαδή, από ένα υποψήφιο θύμα και μόνο… Διόλου άσχημα! Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι επικαλούνται προβλήματα με το… πνεύμα και ζητούν από τον πελάτη να ξανακλείσει και νέο ραντεβού, προκειμένου να έχει μία καλύτερη συμβουλή στο πρόβλημά του.

Mια αναζήτηση στις αγγελίες αρκεί για να συναντήσετε αρκετούς… ειδικούς!

Οι συμβουλές των «μαϊμού»-μελλοντολόγων ποικίλλουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πελάτης θα εξαπατηθεί. Mάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία στον «Ελεύθερο Τύπο», οι αυτοπροσδιοριζόμενοι γκουρού έρχονται από τη μακρινή Νιγηρία.

«Πρέπει να γίνει καταγγελία»

Αστυνομικές πηγές μιλώντας στη zougla.gr επεσήμαναν ότι η διαφήμιση και η διανομή φέιγ βολάν δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα κι έτσι, για να συλληφθούν οι προφήτες, θα πρέπει να γίνει καταγγελία από το θύμα και να προσκομιστούν και άλλα στοιχεία για την έναρξη της έρευνας.

Υπερφυσικές… εξαφανίσεις

Οι απατεώνες ή έστω τα μέλη κυκλωμάτων μπορούν εύκολα να αποφεύγουν οποιονδήποτε αστυνομικό έλεγχο. Πρωτίστως, φροντίζουν να αλλάξουν τόπο διαμονής, σπίτι και αριθμό τηλεφώνου. Συνήθως, χρησιμοποιούν καρτοκινητά και με ευκολία αλλάζουν νούμερα τηλεφώνου, καθώς οι αριθμοί αποτυπώνονται στις αγγελίες. Επίσης, ανά τακτά διαστήματα και εφόσον οσμιστούν τον αστυνομικό έλεγχο ή κάποιον ανικανοποίητο πελάτη εξαφανίζονται και «μεταναστεύουν» σε άλλη περιοχή «ξαναχτίζοντας» τη φήμη τους, μοιράζοντας με το αζημίωτο ψεύτικες ελπίδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης