Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό, οι οποίοι μένουν στις σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προχώρησαν τη Δευτέρα σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις άθλιες -όπως καταγγέλλουν- συνθήκες διαβίωσής τους στο κέντρο.

Αντιπροσωπεία τους, η οποία συναντήθηκε χθες το βράδυ με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), δήλωσε ότι: «Πολλά παιδιά καταλήγουν σε νοσοκομεία με πολυήμερη παραμονή μετά από πόνους στο στομάχι. Πολλοί πάσχουν από διάρροια. Η ιατρική εξέταση είναι πλήρως ανεπαρκής, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές στον χώρο. Η γεύση του νερού διαφέρει από αυτό που πίνουμε σε άλλα μέρη από τις βρύσες. Αν το βράσεις για τσάι, μένει κάτι σαν λάδι στην επιφάνεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο κράτησης, «αφού οι πιέσεις για ”μη απομάκρυνση” από τον χώρο σε καθημερινό επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί».

Η Κίνηση κάνει λόγο για «ιδιότυπο Απαρτχάιντ», με «την απειλή σύλληψης από την αστυνομία αν σε σταματήσει με ληγμένο χαρτί». Ωστόσο, όλα τα έγγραφα είναι ληγμένα, αφού έχει περάσει ο μήνας από τη χορήγησή τους και ταυτόχρονα απειροελάχιστοι έχουν καταφέρει να πιάσουν γραμμή skype για αίτηση ασύλου, σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης