Πατήστε εδώ για να δείτε live

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού – Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζικό κάλεσμα για κινητοποιήσεις απευθύνουν σωματεία εργαζομένων, συνδικάτα, ομοσπονδίες αλλά και πολιτικές παρατάξεις για σήμερα, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου που περιέχει διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την απεργία, τα επιδόματα κ.ά.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθείΟι αλλαγές αυτές αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούν με τον τρόπο αυτό να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Στις 13.35, οι διαδηλωτές του μπλόκου της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν πορεία από κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Στις 14.00 η κεφαλή της πορείας έφτασε στη Βουλή όπου ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν από τα σκαλιά να μεταβούν στον αύλειο χώρο. Την προσπάθειά τους απέτρεψαν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σύνθημα «κάτω τα χέρια από την απεργία» η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, ενώ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 18:00 στην Ομόνοια. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει απεργιακό συλλαλητήριο κατά του πολυνομοσχεδίου στις 18.00, στο Σύνταγμα.

Για σήμερα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-12), ενώ μαζί με τη τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που ακολουθεί την ίδια ημέρα η κινητοποίηση των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων γίνεται 24ωρη.

Επίσης, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Στην αποχή δεν συμμετέχει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Παρακολουθήστε δηλώσεις του κ. Καταραχιά Κώστα, προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»:

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Κόκλα Μπάμπη, πρόεδρου της γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας:

Kλειστή η είσοδος της Βουλής (Β. Σοφίας)

Το βράδυ η ψηφοφορία

Με ομιλίες βουλευτών άρχισε στις 10.00 π.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί και να είναι εφ’ όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει τον λόγο περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι.

Η συζήτηση και ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Πλάνα από την πλ. Κλαυθμώνος

Ουρές στους δρόμους

Ήδη από νωρίς το πρωί σχηματίστηκαν ουρές σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στην οποία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σε ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, πως το «εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο διαλύει τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, που είχαν διασωθεί από την 7χρονη μνημονιακή θύελλα και επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας» και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στις πορείες διαμαρτυρίας, «διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Κανονικά θα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού. Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν από τις 12μμ-3μμ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Πηγή: eurokinissi.gr

«Κόκκινο πανί» οι αλλαγές για την απεργία

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που προωθούνται για την οργάνωση απεργιών.
Με την προτεινόμενη διάταξη, ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να λάβει χώρα η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη απεργίας. Συγκεκριμένα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλιας, υποστηρίζει ότι, με τη διάταξη της κυβέρνησης για τις απεργίες, στην ουσία, δυσκολεύεται η κήρυξη της απεργίας σε πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία, αφορά, δηλαδή, σωματεία που είναι σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης