Επεισόδια με ρίψη μολότοφ και χημικών εκτυλίχθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 13.15 το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποίησαν ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΜΕ κατά των μέτρων λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι αποσπάστηκαν από την πορεία και επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με μολότοφ στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Συντάγματος.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών. H ένταση μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημίου και στην Ομόνοια. Τελικά, στις 14.15 τα πνεύματα ηρέμησαν.

Δείτε φωτογραφίες του zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέταξαν μπογιές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα

Εμπρηστική επίθεση σε βανάκι του ΟΤΕ στην παλαιά Βουλή

Ένταση στη συγκέντρωση της Πιερίας για την παρουσία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα σε βιτρίνες καταστημάτων

Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Μακρή, Βαλαβάνη και Κωνσταντοπούλου στην πορεία της Αθήνας

Oι πορείες

Με στόχο να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν πορείες, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν.

«Παρέλυσε» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.​

Πρόκειται για την πρώτη πανεργατική απεργία που διοργανώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η βαριά φορολογία, η αβεβαιότητα για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, και οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό έβγαλαν στους δρόμους χιλιάδες εργαζομένους και συνταξιούχους, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν το εισόδημά τους και τους καταδικάζουν να ζουν μέσα στην ανασφάλεια. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας «νέκρωσαν», ενώ σημαντικά είναι τα προβλήματα στα ΜΜΜ, στις πτήσεις και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, η οποία θα ξεκλειδώσει τις υποδόσεις 2+1 δισ. ευρώ και κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με βάση την απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων (ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, 100 δόσεις, κατώτατες τιμές στα γενόσημα, «κόκκινα» δάνεια), η οποία θα περάσει από το Euroworking Group, το αργότερο έως και τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Πανό του ΠΑΜΕ

Ραντεβού στις πλατείες

Η ΓΣΕΕ κάλεσε με ανακοίνωσή της τους εργαζομένους να δώσουν βροντερό παρών στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11.00. «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα… Αρκεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να επιλέξουμε τι είδους ασφάλεια θέλουμε. Κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του καναπέ;» ανέφερε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, δίνοντας τον παλμό της σημερινής κινητοποίησης.

Για την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο είχε οριστεί και το ραντεβού της ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει με ανακοίνωσή της πως «η υπερψήφιση του 3ου Μνημονίου, με μεγάλη μάλιστα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήρθε να επιβεβαιώσει τα εφιαλτικότερα σενάρια για το μέλλον των εργαζομένων και των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων».

Στις 10.30 ξεκίνησε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, μέλη του οποίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας.

Το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε παρόμοιες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη το ραντεβού δόθηκε στις 10.30 (άγαλμα του Βενιζέλου), στο Ηράκλειο Κρήτης στις 10.00 (πλατεία Ελευθερίας), στην Πάτρα στις 10.30 (πλατεία Γεωργίου) και στα Ιωάννινα στις 10.30 (Δημαρχείο).

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα σημεία των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ ανά την ελληνική επικράτεια.

Η ΓΣΕΕ στην πλ. Κοραή

Κατεβαίνουν… ρολά σε Δημόσιο – Τοπική Αυτοδιοίκηση 

Κλειστές πόρτες βρήκαν οι πολίτες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, στις εφορίες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις πολεοδομίες. Δεν προσήλθαν στον χώρο εργασίας τους και οι υπάλληλοι στους δήμους, καθώς η ΠΟΕ – ΟΤΑ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Παράλληλα, απεργούν οι υπάλληλοι τραπεζών, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και φαρμακοποιοί).

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ως αποτέλεσμα, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, εξυπηρετώντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Απεργεί ο εμπορικός κόσμος

Σε απεργία κατέβηκε και ο εμπορικός κόσμος, αντιδρώντας στα όσα προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο (εργαλειοθήκη ΟΑΣΑ) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

«Πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι να διαφυλάσσεται ως τελευταίος προμαχώνας το κλείσιμο των καταστημάτων μας (τις Κυριακές) και να μη θεωρείται ως η πλέον δραστική συνδικαλιστική αντίδραση, αφενός επειδή συνεπάγεται μεγάλο τίμημα μόνο για τους μικρομεσαίους εμπόρους, και αφετέρου επειδή δεν τηρείται από όλους τους άλλους κλάδους της αγοράς».

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ακινητοποιημένα τα τρένα

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Δεν κυκλοφορούν σήμερα οι συρμοί του μετρό. Στάση εργασίας σε λεωφορεία, ΗΣΑΠ και τραμ​

Την ίδια στιγμή, δεν θα λειτουργούν ΗΣΑΠ και τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Χειρόφρενο σηκώνουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Απεργία από την ΠΝΟ

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο.

«Βιώνουμε εδώ και χρόνια τον εφιάλτη του ξεπουλήματος και της διάλυσης των λιμανιών. Παρά την αντίθεση αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, η κυβέρνηση προχωράει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΟΛΠ-ΟΛΘ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική της απαξίωσης όλων των λιμανιών με άπνοια επενδύσεων, δραματική συρρίκνωση του προσωπικού και εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ.

Από τη μεριά της, η ΠΝΟ έχει διαμηνύσει ότι, αν δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα βασικά αιτήματα του κλάδου, οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Προβλήματα στις πτήσεις

Ακυρώσεις πτήσεων θα υπάρξουν σήμερα, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ αλλά και της ΟΣΥΠΑ. Συγκεκριμένα, η Olympic Air προχωρεί στην ακύρωση 36 πτήσεων και στην αλλαγή της ώρας αναχώρησης σε μία.

Αναλυτικά οι πτήσεις που ακυρώνονται σήμερα:

  • ΟΑ 062 Αθήνα – Πάρος
  • ΟΑ 063 Πάρος – Αθήνα
  • ΟΑ 066 Αθήνα – Πάρος
  • ΟΑ 067 Πάρος – Αθήνα
  • ΟΑ 006 Αθήνα – Νάξος
  • ΟΑ 007 Νάξος – Αθήνα
  • ΟΑ 040 Αθήνα – Μήλος
  • ΟΑ 041 Μήλος – Αθήνα
  • ΟΑ 098 Αθήνα – Κάρπαθος
  • ΟΑ 099 Κάρπαθος – Αθήνα
  • ΟΑ 092-093 Ρόδος – Κάρπαθος
  • ΟΑ 093 Κάρπαθος – Ρόδος
  • ΟΑ 070 Αθήνα – Σύρος
  • ΟΑ 071 Σύρος – Αθήνα
  • ΟΑ 054 Αθήνα – Κύθηρα
  • ΟΑ 055 Κύθηρα – Αθήνα
  • ΟΑ 036 Κως – Κάλυμνος – Λέρος
  • ΟΑ 037 Λέρος – Κάλυμνος – Κως
  • ΟΑ 021 Αστυπάλαια – Αθήνα
  • ΟΑ 020 Αθήνα – Αστυπάλαια
  • ΟΑ 030 Αθήνα – Λέρος
  • ΟΑ 031 Λέρος – Αθήνα
  • ΟΑ 016 Αθήνα – Ικαρία
  • ΟΑ 017 Ικαρία – Αθήνα
  • ΟΑ 012 Αθήνα – Κάλυμνος
  • ΟΑ 013 Κάλυμνος – Αθήνα

Παράλληλα, θα υπάρξει αλλαγή στην αναχώρηση της πτήσης ΟΑ 037 Κως-Ρόδος. Η αναχώρηση από το νησί θα γίνει στις 09.00 το πρωί (αντί για τις 15.50). Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκέπτονται το site της Olympic www.olympicair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό).

Σε ακυρώσεις πτήσεων που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα προχωρά και η Aegean.

Ειδικότερα, οι πτήσεις που ακυρώνονται είναι οι εξής:

• Α3 360 Αθήνα – Σαντορίνη
• Α3 361 Σαντορίνη – Αθήνα
• Α3 352 Αθήνα – Σαντορίνη
• Α3 353 Σαντορίνη – Αθήνα
• Α3 370 Αθήνα – Μύκονος
• Α3 371 Μύκονος – Αθήνα.

Δεν ανοίγουν μουσεία – αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστά είναι σήμερα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κάλεσε τα μέλη της να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Απεργία στα ΜΜΕ

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό ρεπορτάζ. Επίσης, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο 10λεπτων δελτίων ειδήσεων με γεγονότα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας- Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης