«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης, έπειτα από πολύμηνη μάχη με την ασθένεια του. Η υγεία του επιβαρύνθηκε μετά την προσπάθεια που έγινε να του καταλογιστούν ευθύνες για την αποστολή παραποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 στην Eurostat, γεγονός που τον κατέβαλε ψυχικά.

Ο Μανώλης Κοντοπυράκης διετέλεσε δύο φορές γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τον Ιούνιο του 2015 κλήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να καταθέσει. Αν και βαριά άρρωστος εμφανίστηκε και επί δύο ώρες κατέθετε, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με όσα του προσάπτουν. Χαρακτηριστική είναι η φράση την οποία είπε με πικρία στα μέλη της Επιτροπής:« Οι πολιτικοί και η πολιτική με κατέστρεψαν ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά».
Πικραμένος και απογοητευμένος, με ιδιαίτερα επιβαρυμένη την υγεία του τους τελευταίους μήνες, έδινε μάχη να κρατηθεί στη ζωή.«Έφυγε» τη νύχτα της Τετάρτης, σε ηλικία 68 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 15.00 το μεσημέρι στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας στο Καστέλι.

Λαμπρός επιστήμονας

Ο Μανώλης Κοντοπυράκης, γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός – μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια πήρε Master στα μαθηματικά από το City College και Διδακτορικό PhD στα Μαθηματικά από το Courant Institute του Πανεπιστημίου της Νέας
Υόρκης.

Είχε εργαστεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία «Merrill Lynch», στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ως καθηγητής. Από το 1984 έως το 1990 ήταν τακτικός καθηγητής στο Τμήμα των Μαθηματικών του Πολυτεχνείου Cooper Union της Νέας Υόρκης. Το όνομά του είχε συμπεριληφθεί τρεις φορές στο «Who is who among America’s best teachers», δηλαδή στη λίστα των καλύτερων καθηγητών της Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όπου και παρέμεινε έως το 1993. Στην ίδια θέση τοποθετήθηκε εκ νέου το 2004 όπου και παρέμεινε έως τον Οκτώβριο του 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης