Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη

Μπορεί οι υπηρεσίες των προξενικών αρχών μας στη Γερμανία να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε, παρόλο αυτά το τελευταίο διάστημα οι επικεφαλής των αρχών μας συχνά επισκέπτονται διάφορες γερμανικές πόλεις στις οποίες ζουν αρκετοί Έλληνες ομογενείς. Για παράδειγμα την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κοινότητα του Βούπερταλ προσκάλεσε τους Έλληνες που ζουν εκεί να παρευρεθούν σε μία αίθουσα δεξιώσεων, με σκοπό να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τον Γενικό Πρόξενο του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα Έλληνες Πρόξενοι και άλλων πόλεων της Γερμανίας.
Παρόλο αυτά τα προβλήματα επικοινωνίας όμως των Ελλήνων ομογενών με τις προξενικές αρχές καλά κρατούν αφού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στη λειτουργία τους.
Άπιαστο όνειρο κατάντησε το κλείσιμο ενός ραντεβού με τα προξενεία μας στη Γερμανία για τις απλές υπηρεσίες που παρέχουν.


Για κάποιους φαίνεται απλή η διαδικασία της έκδοσης διαβατηρίου, η σύνταξη ενός πληρεξούσιου ή κι ακόμη το να πάει ένας γονιός να δηλώσει τη γέννηση του παιδιού του στη ληξιαρχεία. Κι όμως για τους ομογενείς της Γερμανίας όλα αυτά είναι μια δύσκολη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τηλέφωνα στα οποία απαντάνε αυτόματοι τηλεφωνητές, φόρμουλες στις επίσημες σελίδες των Προξενικών μας αρχών που όταν συμπληρωθούν απλά βγάζουν μια ένδειξη ότι κάτι πήγε στραβά και αλλά πολλά που δυσκολεύουν τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών.

Να τονίσουμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν τα προξενεία μας δεν είναι δωρεάν, ο τιμοκατάλογος των υπηρεσιών τους υπάρχει στην επίσημη σελίδα τους. Για παράδειγμα ένα απλό πληρεξούσιο ανά φύλλο κοστίζει 50 ευρώ και κάθε αντίγραφο του 10 ευρώ ανά φύλλο, η έκδοση διαβατηρίου έχει κόστος 84 ευρώ, και ένα πιστοποιητικό μετοικεσίας κοστίζει 120 ευρώ. Ενώ οι Έλληνες μετανάστες πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν βλέπουν κάποια βελτίωση ως προς την εξυπηρέτηση τους και για το λόγο αυτό υπάρχουν και αμέτρητες καταγγελίες των πολιτών στο Διαδίκτυο ,τις οποίες οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα αγνοούν επιδεικτικά.

Πριν λίγες μέρες σας είχαμε γράψει ξανά για το συγκεκριμένο θέμα αλλά το αφτί του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας μάλλον δεν ιδρώνει μ’ αυτά. Πολλοί ομογενείς προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας αλλά η προσπάθεια αυτή κατέληξε στο κενό.

Προξενικές αρχές που δεν ελέγχονται από πουθενά και ένας υπουργός Εξωτερικών αδιάφορος απέναντι στους Έλληνες ομογενείς.
Στις επόμενες εκλογές φυσικά οι πρώτοι που θα θυμηθούν τους ομογενείς θα είναι οι υπουργοί που σήμερα αδιαφορούν επιδεικτικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης