ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ και δείτε τι γίνεται τώρα στο σπίτι του Π. Παναγόπουλου στο Καβούρι

Θύμα απαγωγής από τουλάχιστον τρεις ενόπλους κουκουλοφόρους έπεσε ο γνωστός εφοπλιστής, Περικλής Παναγόπουλος.

Το χρονικό της απαγωγής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιδρυτής της «Super Fast Ferries» εκινείτο με το αυτοκίνητό του προς τα γραφεία του στον Πειραιά, όταν στις 8:40 στην οδό Ακτής, στο Καβούρι, τουλάχιστον τρεις ένοπλοι δράστες, που φορούσαν κουκούλες, του έκλεισαν το δρόμο.

Αφού έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου, απήγαγαν τον εφοπλιστή και τον οδηγό του, Γιώργο Σαρδέλη, τον οποίο άφησαν δεμένο σε δένδρο, στην περιοχή του Κορωπίου, αφού πρώτα του είχαν φορέσει κουκούλα και χειροπέδες.

Η διαδρομή των απαγωγέων

Α. Το σημείο όπου έγινε η απαγωγή

Β. Το σημείο που βρέθηκαν καμένα τα αυτοκίνητα

C. To σημείο που αφέθηκε ελεύθερος ο οδηγός

Την απαγωγή είδε ένας εργάτης που δούλευε σε παρακείμενη οικοδομή. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε, είδε τους τρεις άνδρες να επιβιβάζουν τον εφοπλιστή σε σκούρο φορτηγάκι και να διαφεύγουν. Μάλιστα, έγινε αντιληπτός από τους απαγωγείς, ένας εκ των οποίων σήκωσε το όπλο και τον σημάδεψε. Τότε, ο αυτόπτης μάρτυρας έσκυψε για να καλυφθεί και το φορτηγάκι εξαφανίστηκε.    

Αμέσως, ειδοποίησε την Αστυνομία και ξεκίνησαν οι έρευνες.

Από την ώρα εκείνη, έχει ξεκινήσει γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απαγωγέων. Στον τόπο του συμβάντος βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που διενεργούν ανακρίσεις και έρευνες, ενώ στο σπίτι του εφοπλιστή στο Καβούρι βρίσκονται ειδικοί διαπραγματευτές της Αστυνομίας και ψυχολόγοι, για να στηρίζουν την οικογένειά του.

Τι κατέθεσε στην Αστυνομία ο οδηγός

«Μη φοβάστε, δε θα πάθετε τίποτα, μόνο χρήματα θέλουμε», ήταν τα μόνο λόγια που είπαν οι απαγωγείς, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο οδηγός στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Κορωπίου.

Όσον αφορά στα όπλα, τα οποία χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς από την περιγραφή του οδηγού, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για καλάσνικοφ.  

Στην κατάθεσή του σε ανώτατους αξιωματικούς της Γ.Α.Δ.Α., ο οδηγός προσέθεσε ότι οι απαγωγείς τους φόρεσαν κουκούλες και στη συνέχεια ξεκίνησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ύστερα από 40 λεπτά, το αυτοκίνητο σταμάτησε, οι δράστες κατέβασαν τον οδηγό και τον έδεσαν σε ένα δέντρο. Για καλή του τύχη, το δέντρο ήταν μικρό, με αποτέλεσμα να καταφέρει να το λυγίσει και να απελευθερωθεί. Έτσι, βγήκε στο δρόμο και ζήτησε βοήθεια.

Στους αξιωματικούς της Γ.Α.Δ.Α. αναμένεται να καταθέσει και η σύζυγος του απαχθέντα, κ. Κατερίνα Παναγοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής δεν είχε μόνιμη προσωπική ασφάλεια, γεγονός που διευκόλυνε τους απαγωγείς.

 

Ποιος είναι ο Περικλής Παναγόπουλος

Ο 74χρονος εφοπλιστής, Περικλής Παναγόπουλος, θεωρείται και είναι ο πατριάρχης της ελληνικής κρουαζιέρας και γενικότερα της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας.

Από το 1971, όταν και ίδρυσε τη δική του εταιρεία στον τομέα της κρουαζιέρας, τη «Royal Cruise Line», με ένα νεότευκτο πλοίο, το «Golden Odyssey» βρίσκεται στο προσκήνιο της ελληνικής ναυσιπλοΐας.

Είναι γεγονός αποδεκτό στους κύκλους των εφοπλιστών και των παραγόντων της ναυτιλιακής αγοράς ότι με πρωτοποριακές κινήσεις για τα ελληνικά δεδομένα έφερε νέα «ήθη και έθιμα» σ’ έναν από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ο Περικλής Παναγόπουλος επί 18 χρόνια με την εταιρεία του, πραγματοποιούσε  κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τη Σκανδιναβία.

Όμως, ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός και η ανεπάρκεια ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας του ελληνικού τομέα της κρουαζιέρας προκάλεσαν πολλαπλά προβλήματα ανασφάλειας, αναγκάζοντας τον εφοπλιστή να στρέψει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον στην εσωτερική αγορά.

Το 1989 αλλάζει ναυτική ρώτα, καθώς πουλά την εταιρεία του και στρέφεται στην επιβατηγό ναυτιλία. Από το 1992, που ιδρύεται η εταιρεία «Επιχειρήσεις Αττικής», έως και προσφάτως, ο Περικλής Παναγόπουλος, κάνοντας τις σωστές επιχειρηματικές κινήσεις, καταφέρνει να γίνει ο «ισχυρός άνδρας» της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Σταθμός, η αγορά τον Αύγουστο του 1999 του 38,8% της εταιρείας «Γραμμές Στρίντζη», ποσοστό που αργότερα φθάνει το 48,8% και αλλαγή του εμπορικού σήματος και ονόματος της εταιρείας σε «Blue Star Ferries».

Τον Ιούνιο του 2004, οι «Επιχειρήσεις Αττικής» ύστερα από έγκριση της γενικής συνέλευσης μετονομάζονται σε «Attica Group».

Το Ιανουάριο του 2005, η «Attica Group» αποκτά ποσοστό 12,33% στην «Hellas Flying Dolphins» και το Φεβρουάριο του 2005 αποκτά ποσοστό συμμετοχής 10,23% στις «Μινωικές Γραμμές», ποσοστό που αργότερα φτάνει το 11,61%.

Το Φεβρουάριο του 2006 προβαίνει στην πώληση του ποσοστού 12,33% στην «Hellenic Seaways», που είχε αποκτήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Το Φεβρουάριο του 2007 αυξάνει τη συμμετοχή του στις «Μινωικές Γραμμές» σε 22,25% και τον Ιούνιο το πουλάει στον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2008, πουλάει την «Attica Group» στην εταιρεία «MIG» του Ανδρέα Βγενόπουλου.  

Η οικογενειακή του κατάσταση

Ο Περικλής Παναγόπουλος έχει δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Ειρήνη, από τον πρώτο του γάμο. Και τα δύο του παιδιά είναι παντρεμένα και ο γιος του μένει ακριβώς δίπλα από το σπίτι του πατέρα του, στο Καβούρι. Η δεύτερη σύζυγός του είναι η Κατερίνα Παναγοπούλου, είναι πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και πρέσβειρα της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα Αθλητισμού και Ευ Αγωνίζεσθαι.

Είχαν επιστρέψει την προηγούμενη εβδομάδα από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και αυτή την εβδομάδα η Κατερίνα Παναγοπούλου θα συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της «Καλλιπάτειρας», όπως αναφέρει στη zougla.gr η κ. Αναστασία Μπακούλα, συνεργάτης της «Καλλιπάτειρας».

«Ήσυχη οικογένεια»

Η κόρη του Περικλή Παναγόπουλου, Ειρήνη, έχει εκλεγεί δημοτική σύμβουλος στο δήμο Βουλιαγμένης με το συνδυασμό του δημάρχου Γρηγόρη Κασιδόκωστα.

Μιλώντας στη zougla.gr, ο δήμαρχος Βουλιαγμένης μόνο καλά λόγια έχει να πει για την οικογένεια Παναγόπουλου.

Αγαπητός στο χώρο του ο Παναγόπουλος

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε στη zougla.gr o εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος.

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Μορφή επιδημίας λαμβάνουν οι περιπτώσεις απαγωγών οικονομικών παραγόντων το τελευταίο εξάμηνο στην ελληνική επικράτεια, προκαλώντας σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων για τη λογική και την πρακτική των απαγωγέων.

Είναι περιπτώσεις όπου οι δράστες αναζητούν οικονομικά οφέλη;

Είναι νέα μορφή τρομοκρατίας όπου οι δράστες δεν εκτελούν τα θύματα, αλλά τα απαγάγουν -πρακτική Ερυθρών Ταξιαρχιών στα τέλη της δεκαετίας του 70’και στις αρχές του 80’- προκαλώντας επικοινωνιακή μάχη;

Είναι απλώς οικονομικές διαφορές και ακήρυχτος πόλεμος συμφερόντων;

Το BBC για την πρακτική των απαγωγών στην Ελλάδα 

Σίγουρα πάντως είναι είδηση που προκαλεί το σχολιασμό από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το βρετανικό BBC να γράφει ότι το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα περνά σε μια νέα φάση, καθώς γιγαντώνεται η αποκαλούμενη από το βρετανικό δίκτυο τακτική των απαγωγών.

Το BBC, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι απήχθη ένας εφοπλιστής με σοβαρά προβλήματα υγείας, κάνει αναφορά και στην πρόσφατη περιπέτεια του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος είχε απαχθεί και για την απελευθέρωσή του είχε καταβληθεί το ποσό, σύμφωνα πάντα με το BBC, των 12 εκατομμυρίων ευρώ.      

Απαγωγή για λύτρα

Η υπόθεση της απαγωγής του «πατριάρχη» της ελληνικής ναυτιλίας, Περικλή Παναγόπουλου, σόκαρε τους ναυτιλιακούς κύκλους και την κοινή γνώμη της χώρας, καθώς έρχεται σε μια στιγμή παρατεταμένης κοινωνικής ανασφάλειας.

Η πρακτική αυτή της απαγωγής για λύτρα, ακολουθείται κατά κόρον σε περιπτώσεις, όπου η οικονομική επιφάνεια του απαχθέντος είναι μεγάλη. Και στην περίπτωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου υπάρχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που ενδεχομένως να έχει προκαλέσει τη δράση των απαγωγέων…   

Το τελευταίο απτό παράδειγμα της λογικής των δραστών -απαγωγή έναντι λύτρων-  ήταν η υπόθεση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι δράστες που απήγαγαν το μεγαλοβιομήχανο ήταν τελικά γνωστά πρόσωπα του κοινού ποινικού κώδικα με επικεφαλής τον Βασίλη Παλαιοκώστα και λύτρα το σεβαστό ποσό των 11, 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Νέα μορφή τρομοκρατίας

Το ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιχείρηση των δραστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν Καλάσνικοφ. Όπως φαίνεται, για πρώτη φορά γίνεται χρήση τέτοιου όπλου σε απαγωγή στον ελληνικό χώρο.

Οι συνειρμοί αυτομάτως έντονοι, καθώς Καλάσνικοφ ήταν το ένα από τα όπλα που έβαλαν εναντίον του αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη, κατά την επίθεση των τρομοκρατών του Επαναστατικού αγώνα στο υπουργείο Πολιτισμού.  

Από την άλλη, η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα έχει μακάβριο παρελθόν πληγμάτων από την τρομοκρατία. Η 17 Νοέμβρη είχε στρέψει το 45αρι της εναντίον του εφοπλιστή Κώστα Περατικού.

Το Μάιο του 1997, στη συμβολή των οδών Φίλωνος και Φιλελλήνων, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, τρεις ένοπλοι περικύκλωσαν και πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση τον εφοπλιστή που περπατούσε για να πάει στο αυτοκίνητό του.

Η περίπτωση Παναγόπουλου επιφανειακά πόρρω απέχει από την αντίστοιχη Περατικού, αλλά στο κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και της «αναβάθμισης» της τρομοκρατίας, τίποτε δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και προφανώς έως νεοτέρας, δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί.

Οικονομικές διαφορές

Το τελευταίο και πλέον ακραίο σενάριο της απαγωγής του 74χρονου εφοπλιστή, Περικλή Παναγόπουλου, είναι οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν και τα ανοιχτά μέτωπα των οικονομικών συμφερόντων ειδικά στο νευραλγικό τομέα της ελληνικής ναυτιλίας.

Η κάκιστη παγκόσμια οικονομική κατάσταση, με απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ στις χρηματιστηριακές αγορές και τα απανωτά κανόνια, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν προκαλέσει κρίση σε όλους τους τομείς της πραγματικής οικονομίας.

Απώλειες θέσεων εργασίας, εξαγορές κολοσσών και κυρίως ανασφάλεια στις επενδυτικές δραστηριότητες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να προκαλέσει πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Πάντως, οι έως τώρα πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των απαγωγέων -εντοπίστηκε καμένο το αυτοκίνητου του εφοπλιστή, έδρασαν νωρίς το πρωί, σε περιοχή κοντινή με προηγούμενες περιπτώσεις  απαγωγών- επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόσφατη απαγωγή του 51χρονου καρδιολόγου, Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου.

Ότι υπάρχει η πιθανότητα οι απαγωγείς του εφοπλιστή να είναι οι ίδιοι που απήγαγαν τον καρδιολόγο Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλο εκτιμά, με δήλωσή του στη zougla.gr, και o ντετέκτιβ Γιώργος Τσούκαλης.

(Πρώτη καταχώρηση: 12 Ιανουαρίου 2009, 10:32)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης