Με κατάρρευση απειλείται το Ενετικό Κάστρο της Ζακύνθου προειδοποιεί ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένης της επαναλαμβανόμενης σεισμικής δραστηριότητας, των έντονων καιρικών φαινομένων και της διαπιστωμένης αστάθειας των πρανών του λόφου, όπου βρίσκεται το Κάστρο Ζακύνθου, πολλά σημεία της περιμέτρου του οχυρωματικού περιβόλου έχουν καταστεί ετοιμόρροπα, αναφέρει το imerazante.gr.

Η περιοχή αυτή των πρανών του λόφου έχει αποδυναμωθεί την τελευταία εικοσαετία από αυθαίρετες επεμβάσεις (εκσκαφές ιδιωτών, διάνοιξη οδού, κ.α.). Το πλέον ευάλωτο από αυτά βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της οχύρωσης και αφορά στη θεμελίωση του προμαχώνα Minotto. Επισημαίνεται ότι η στερέωση του περιβόλου του κάστρου και κυρίως του προμαχώνα, πέρα από την διάσωση ενός χαρακτηριστικού γνωρίσματος του σπουδαιότερου αρχαιολογικού χώρου του νησιού, άπτεται και της προστασίας της περιουσίας και της ζωής των περιοίκων, καθώς στην περίπτωση κατάρρευσης των τειχών, είναι πιθανό αυτά να καταλήξουν στις κατοικίες στους πρόποδες του λόφου του Κάστρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φετινός χειμώνας απέδειξε περίτρανα την τρομερή έλλειψη φροντίδας και μέριμνας των αρχών για τη συντήρηση του Κάστρου, εδώ και πολλά χρόνια. Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις φέτος, επιδείνωσαν το πρόβλημα στατικότητας στα πρανή του λόφου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πτώσεις τμημάτων βράχων από το νότιο προμαχώνα.

Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό του τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, από αυτούς που σε σχετικά τακτά χρονικά διαστήματα πλήττουν τη Ζάκυνθο.

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τις επιπτώσεις από μια πιθανή πτώση βράχων και τμημάτων των ογκόλιθων των τειχών σε κατοικίες στους πρόποδες του λόφου. Κανείς ωστόσο δεν έχει πράξει τα δέοντα, εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα δεν είναι διόλου απίθανο.

Στις συζητήσεις που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη του νησιού και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, η εκτίμησή του ήταν πως, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την άμεση αποδοχή της πρότασης που του έγινε από τον κ. Νιοτόπουλο, ώστε μέχρι το τέλος του Μάη να επισκεφθεί ξανά το νησί και να ληφθούν οριστικές και καίριες αποφάσεις.

Μεταξύ αυτών και η εκπόνηση μιας καινούργιας ή η επικαιροποίηση της προ δεκαετίας μελέτης που έγινε και άμεση εφαρμογή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης