Μια απίστευτη ιστορία που αποδεικνύει έμπρακτα την κρατική αναλγησία και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία δημοσιεύει η zougla.gr.

Πατέρας δύο παιδιών εξαναγκάζεται να ζει στην ανέχεια, μην μπορώντας να λάβει τη σύνταξη και τα επιδόματα που δικαιούται, τη στιγμή που θα πρέπει να φροντίσει το ανάπηρο παιδί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Νικολόπουλος δεν λαμβάνει το επίδομα που δικαιούται για την πάθηση του γιου του ελλείψη… νευρολόγου από τις δημόσιες υπηρεσίες, η υπογραφή του οποίου απαιτείται για το επίδομα! Και αυτό που του συνιστούν είναι να… κάνει υπομονή, μέχρι το Δημόσιο να βρει νευρολόγο…

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή που απέστειλε στη zougla.gr:

«Περιμένοντας 18 μήνες τη σύνταξή μου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζομαι Κυριάκος Νικολόπουλος. Είμαι έγγαμος 56 ετών και πατέρας δύο παιδιών. Ο δεύτερος ηλικιακά γιός μου, 22 ετών σήμερα, είναι άτομο με αναπηρία. Πάσχει από βαρύτατη νοητική καθυστέρηση, με κρίσεις επιληψίας και ποσοστό αναπηρίας 80%, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση από την Α’ Βάθμια υγειονομική επιτροπή του ΙΚΑ στις 20 Απριλίου 2000.

Έως τις 10 Δεκεμβρίου 2010 εργαζόμουν στα ΕΛ.ΤΑ, απ’ όπου παραιτήθηκα για να υποβάλω στις 3 Ιανουαρίου 2011 αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάλυπτα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης βάσει του νόμου 3655/2008.

Την απόφαση συνταξιοδότησης μου, βάζει στο συρτάρι νέα τροποποίηση του νόμου, τον Αύγουστο του 2011, που αλλάζει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δημιουργεί, όχι άδικα, σύγχυση στις αρμόδιες επιτροπές και στους ασφαλιστικούς φορείς.

Με μεγάλη καθυστέρηση, στις 12 Ιανουαρίου του 2012, δίνεται απάντηση από τον ίδιο υπουργό εργασίας, πως όσες αιτήσεις κατατέθηκαν πριν από την 5η Αυγούστου 2011 θα κριθούν με βάσει την, προ τροποποίησης, ισχύουσας νομοθεσίας.

Λίγους μήνες αργότερα ο ΤΑΠΟΤΕ, βγάζει από την φορμόλη την αίτηση μου, και εξετάζοντάς την εκ νέου, διαπιστώνει κάποια παράληψη στην γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του ΙΚΑ, έγγραφο το οποίο έγινε δεκτό κατά την υποβολή την αίτησής μου.

Μου ζητείται να εξεταστεί ο γιός μου από την επιτροπή ΚΕΠΑ, επιτροπή μεταγενέστερη της αίτησης συνταξιοδότησης. Συγκέντρωσα ΟΛΑ τα απαιτούμενα έγγραφα (ιατρικό ιστορικό, νέα ιατρική γνωμάτευση δημοσίου νοσοκομείου, αποτελέσματα εξετάσεων) και υπέβαλα αίτηση για να εξεταστεί το παιδί μου από την νέα επιτροπή. Η αίτηση κατατέθηκε στις 3 Απριλίου 2012.

Δύο μήνες αργότερα, κατάφερα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με το αρμόδιο τμήμα, για να ενημερωθώ για την εξέλιξη της αίτησής μου. Η απάντηση που έλαβα ήταν πως η επιτροπή έχει «έλλειψη» νευρολόγων, και καθώς η πάθηση είναι νευρολογικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να κάνω υπομονή ως ότου βρεθεί νευρολόγος. Εμμέσως πλην σαφώς μου συνιστούν να κάνω υπομονή;

Πόση υπομονή μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος που για 18 μήνες ταλαιπωρείται στα γραφειοκρατικά γρανάζια της ασυνεννοησίας και της ανευθυνότητας; Τα όριά μου τα έχω υπερβεί ήδη!

Δεν εκλιπαρώ! Διεκδικώ και απαιτώ αυτά που μου  ανήκουν. Δούλεψα και διεκδικώ τα δεδουλευμένα μου, τη σύνταξή μου. Που να απευθυνθώ για να δικαιωθώ;
Κυριάκος Νικολόπουλος»

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης