Απλήρωτοι και απελπισμένοι 42 εργαζόμενοι στα Bodyline

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011, 15:55
Δήμητρα Μπιλάλη
Απλήρωτοι και απελπισμένοι 42 εργαζόμενοι στα Bodyline
Σε αδιέξοδο βρίσκονται 42 εργαζόμενοι στην κεντρική διοίκηση των ινστιτούτων ομορφιάς και αδυνατίσματος Bodyline.

Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία που έγινε στη zougla.gr από υπάλληλο που απασχολείται στο διοικητικό κέντρο των ινστιτούτων, επί της οδού Φιλελλήνων στο Σύνταγμα, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεσή μας, μαζί με αυτή άλλοι 41 εργαζόμενοι σε λίγες ημέρες συμπληρώνουν 5 μήνες απλήρωτοι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας, καθώς κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, ενώ κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τις περιουσίες τους, μια και τα σπίτια τους έχουν βγει σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, πρόκειται για άτομα που απασχολούνται στα τμήματα της μηχανογράφησης, του μάρκετινγκ, του λογιστηρίου, στο τμήμα του οικονομικού ελέγχου, στο τηλεφωνικό κέντρο και στην καθαριότητα. 41 άτομα που εδώ και πέντε μήνες διεκδικούν το αυτονόητο: να αμείβονται για την εργασία τους. Ωστόσο, η εργοδοσία έχει μάλλον αποφασίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι της είναι πλέον περιττοί…

Και δεν είναι μεμπτό, άλλωστε ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Όταν μια επιχείρηση δεν είναι κερδοφόρα, αναζητεί τρόπους να περιορίσει τα έξοδά της. Οι πιο δημοφιλείς είναι η μείωση προσωπικού και η περικοπή μισθών.

Τι γίνεται, όμως, όταν αφενός μεν η εν λόγω επιχείρηση είναι επικερδής, καθώς τον προηγούμενο μήνα το παράρτημά της στην περιοχή της Γλυφάδας έκλεισε με κέρδη 100.000 ευρώ, αφετέρου δε δεν μπαίνει καν στον κόπο να απολύσει τους υπαλλήλους που δεν χρειάζεται, αποζημιώνοντάς τους;

Η απάντηση είναι απλή. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονται για την επιχείρηση για περισσότερα από 10 χρόνια έκαστος. Γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε υπέρογκες αποζημιώσεις. Έτσι, λοιπόν, το ινστιτούτο αποφάσισε μια ωραία πρωία- την ώρα που οι καθυστερήσεις στους μισθούς είχαν ξεκινήσει σταδιακά από τον Απρίλιο και ενώ ύστερα από πιέσεις των υπαλλήλων μόλις πριν από τρεις ημέρες τούς κατέβαλαν το μάλλον εξευτελιστικό ποσό των 350 ευρώ (για τα μεταφορικά τους ίσως; Γιατί για κάτι άλλο δεν φτάνουν…)- να σταματήσει να τους πληρώνει.

Έτσι, στους 42 αυτούς ανθρώπους τέθηκε το εξής δίλημμα: ή μένετε απλήρωτοι ή προχωράμε σε «εικονική» απόλυση, πληρώνεστε τα δεδουλευμένα σας και φυσικά δεν λαμβάνετε καμία αποζημίωση. Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι απώτερος στόχος είναι να φτάσουν στα όρια τους οι εργαζόμενοι, ώστε να αναγκαστούν να φύγουν οικειοθελώς άνευ όρων…

Κάποιοι από αυτούς προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και το θέμα κινείται πλέον δικαστικά. Όμως το κόστος μεγάλο για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς η δικάσιμος έχει οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2013… Τι κάνουν στα δύο αυτά χρόνια που μεσολαβούν, τι γίνεται με τα χρήματά τους, τις περιουσίες τους που κινδυνεύουν; Χρειάζονται λύσεις άμεσες.

Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας επί της οδού Σταδίου, προσδοκώντας σε μια λύση. Αντί αυτού, σύμφωνα με την καταγγελία, εισέπραξαν ψυχρότητα και αδιαφορία. Οι ελεγκτές πήγαν, έλεγξαν, επέβαλαν τα τυπικά πρόστιμα στην επιχείρηση και αποχώρησαν.

Και σήμερα, οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι.. και η επιχείρηση εξακολουθεί και θησαυρίζει εις βάρος τους…

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011, 15:55