Δυναμικά μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Θεσσαλίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων τους κλάδου τους.

Στον Νομό Λάρισας δύο είναι τα μέτωπα των κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγρότες που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ, η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από την Λάρισα (όπως και πέρυσι). Στο πλευρό τους θα είναι και ορισμένοι «γαλάζιοι» και «πράσινοι» αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας. Στις προθέσεις τους είναι ο αποκλεισμός του δρόμου.

Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών, το οποίο αποτελείται κυρίως από στελέχη της ΕΑΣ Λάρισας, που θα μπει στον αγώνα από Τετάρτη και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Συντονιστικές Επιτροπές και τα τρακτέρ που θα βγούνε στο Αιγίνιο, τα Μάλγαρα, τον Προμαχώνα, το Κιλκίς και στο Τελωνείο Ευζώνων.

Οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου σε δύο σημεία. Στον ανατολικό άξονα από την μία, στον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από τους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, στην Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου-Λυγαριάς, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των πέριξ Δήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών είναι: οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η εκτροπή του Αχελώου, στήριξη του εισοδήματος με την εφάπαξ καταβολή 15000€ ανά αγροτική εκμετάλλευση, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, (σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ψυχανθή, φακή και άλλα προϊόντα), μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής και άμεση καταβολή του 100% της συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης επιδότησης και κατάργηση του διαχωρισμού σε κατά κύριο και μη επάγγελμα αγρότες.

Διαβάστε επίσης:

Δοκιμάζονται οι οδηγοί από τα επτά μπλόκα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010, 11:02.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης