Από κόσκινο οι λογαριασμοί του Αγίου Όρους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012, 12:19
Από κόσκινο οι λογαριασμοί του Αγίου Όρους
Καθαρό φορολογητέο εισόδημα ύψους 1.794.748,07 ευρώ έχει δηλώσει για το 2011 η Ιερά Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει ζητήσει να ενημερωθεί αν έχουν ελεγχθεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της μονής Φιλοθέου και οι συνθήκες εκμετάλλευσης υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει επίσης να ενημερωθεί για τον φόρο που έχει καταβάλει η μονή, επικαλούμενος δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η αγορά του σταθμού έγινε από τη μονή με δάνειο υπερδεκαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και στη συνέχεια η εκμετάλλευσή του έγινε από εταιρεία, η οποία, προκειμένου να απαλλαγεί από την καταβολή φόρου, συμφώνησε με όρο του συμβολαίου να καταβάλει στη μονή το 90% των ακαθάριστων εσόδων.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «από τα στοιχεία της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. προκύπτει ότι για το οικονομικό έτος 2011 η Ιερά Μονή Φιλοθέου δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα 1.794.748,09 ευρώ και ο αναλογών φόρος ανέρχεται σε 358.949,62 ευρώ». Σημειώνει, επίσης, ότι η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών ανέθεσε σε οικονομικό επιθεωρητή τη διενέργεια έρευνας εφαρμογής ή μη των φορολογικών διατάξεων από υπαλλήλους που υπηρετούν στις Δ.Ο.Υ. που εμπλέκονται στην οικεία υπόθεση. Όπως ενημερώνει, παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, ο αρμόδιος οικονομικός επιθεωρητής υπέβαλε την πορισματική έκθεση, από την οποία προέκυψε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης τόσο ως προς τις ευθύνες των υπαλλήλων όσο και ως προς την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων και αναμένονται πλέον οι αντίστοιχε πορισματικές εκθέσεις.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012, 12:58