Στην τσιμπίδα της Eφορίας κινδυνεύουν να πιαστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αγόρασαν με δάνειο κάποιο σπίτι, αλλά έκαναν συμβόλαιο  -όπως όλοι- στην αντικειμενική αξία και όχι σε εκείνη που πραγματικά πλήρωσαν. Το Yπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής», ξεκινά έρευνα η οποία σε πρώτη φάση έχει σκοπό, με τον έλεγχο 182.000 ακινήτων, να φέρει στο φως τις κομπίνες των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια, ώστε να εισπραχθούν οι διαφυγόντες φόροι και να ελεγχθεί το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μέσω αυτής της οδού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλεγχος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα αφορά μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες ακινήτων από το 2001 και εκτιμάται ότι θα επιφέρει αναδρομικό πλήγμα σε 800.000 με 900.000 νοικοκυριά, που αγόρασαν σπίτι τα τελευταία 10 χρόνια, δανειζόμενα από τις τράπεζες.

Πάντως, η έρευνα στοχεύει στο να ξεσκεπαστούν οι μεγάλες κομπίνες που στήθηκαν στον χώρο του real estate, και ξεκινά με το «ξεσκόνισμα» των 182.000 ακινήτων που άλλαξαν χέρια μέσα στην κρίση. Κατά το δημοσίευμα,  οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να ξεσκονίσουν όλα τα συμβόλαια μεταβίβασης αυτών των ακινήτων ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πραγματικά ή εικονικά. Εκτιμάται ότι σε πολλά από αυτά τα συμβόλαια η αναγραφόμενη τιμή αγοράς του ακινήτου είναι κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική.

Πρόκειται για κόλπο που στήνεται από τους επιτήδειους του χώρου της κτηματαγοράς (κατασκευαστές, εργολάβους και μεγαλοϊδιοκτήτες) οι οποίοι θέλουν να κρύψουν προσωπικά εισοδήματα ή κέρδη από τις εταιρείες τους και να εξαφανίσουν φορολογικά τους ίχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις εμπορικές τράπεζες να παραδώσουν τα πλήρη στοιχεία όλων όσοι έλαβαν δάνεια για αγορά ακινήτου από το 2001 και μετά, ώστε να ελεγχθούν σε βάθος οι συναλλαγές τους, οι οποίες κινδυνεύουν σε λίγα χρόνια (όταν θα κλείσουν 15ετία) να παραγραφούν.

Με βάση το σχέδιο αυτό:

– Οι τράπεζες θα συγκεντρώσουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα στείλουν τα στοιχεία των δανείων που έχουν δώσει σε κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και ιδιώτες για την αγορά ακινήτων.

– Από την επεξεργασία του ηλεκτρονικού αρχείου θα προκύπτουν οι συναλλαγές ανά ΑΦΜ αγοραστού-πωλητού και η ημερομηνία συναλλαγής.

– Θα ακολουθήσει ηλεκτρονική διασταύρωση με τα δεδομένα των ΔΟΥ, προκειμένου να εξακριβωθεί πότε κάθε φορολογούμενος δήλωσε πως αγόρασε ή πωλούσε ακίνητο και το ύψος του τιμήματος.

– Από την  αντιπαραβολή θα φανεί σε ποιες περιπτώσεις το δάνειο ξεπερνούσε κατά πολύ την τιμή της αγοράς βάσει συμβολαίου, για να επιλεγούν οι πιο «τρανταχτές» περιπτώσεις.

– Στις μεγάλες αποκλίσεις θα ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του δανειολήπτη-αγοραστή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κατά τη δεκαετία 2001-2010 αγοράστηκαν περίπου 800.000-900.000 σπίτια. Τα δεδομένα άλλαξαν κατά πολύ με την κρίση. Για παράδειγμα, το 2009, πρώτη χρονιά της κρίσης, αγοράστηκαν 140.000 σπίτια, ενώ πέρυσι μόλις 29.584. Φέτος ο αριθμός τους δεν έχει ξεπεράσει τις 4.976.

Με το εν λόγω σχέδιο, στο Υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, τον οποίο προβλέπει το μνημόνιο όσον αφορά τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης