Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να βγάλουν τις αρβύλες και να φορέσουν… σκαρπίνια θα αναγκαστούν την 28η Οκτωβρίου οι συνοριοφύλακες σε αρκετές περιοχές, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αιφνιδίως αποφάσισε να τους «χρησιμοποιήσει» στις παρελάσεις που θα λάβουν χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μετά από διαταγές που κοινοποιήθηκαν στις Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, οι αποσπασμένοι ένστολοι (οι οποίοι θυμίζουμε ότι μετακινήθηκαν εν μία νυκτί μετά από απόφαση του υπουργείου προκειμένου να συνεισφέρουν στη φύλαξη των συνόρων), κλήθηκαν να συμμετάσχουν στα μέτρα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

«Ακάλυπτος» ο Έβρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή έγινε από τον Έβρο, όπου οι συνοριοφύλακες της περιοχής ενημερώθηκαν ότι την 28η Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα γιατί ενδέχεται να χρειαστεί η συνδρομή τους στις παρελάσεις που θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα και άλλες πόλεις της χώρας.

Οι αντιδράσεις των αστυνομικών είναι έντονες κάνοντας λόγο για σπασμωδικές κινήσεις του Υπουργείου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη φύλαξη των συνόρων.

«Δηλαδή τις ημέρες που έχουμε εθνικές επετείους και κάνουμε παρελάσεις η φύλαξη των συνόρων παύει να αποτελεί ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας;» αναρωτιέται ένστολος μιλώντας στη zougla.gr.

Παράλληλα, μείζον θέμα ανακύπτει σχετικά με τη χρηματοδότηση των μετακινήσεων και των υπηρεσιών φύλαξης, η οποία πραγματοποιείται από την Frontex, το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και το Ελληνικό Δημόσιο.

Τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο για τα σύνορα της χώρας είναι μεγάλα και αποσκοπούν στη φύλαξη τους, όχι στη συμμετοχή των συνοριοφυλάκων σε μέτρα τάξης.

«Οι συγκεκριμένες ενέργειες χαλούν την εικόνα της αστυνομίας, βγάζοντας προς τα έξω εικόνα μπαχάλου» σημειώνει η ίδια «πηγή».

Στα κάγκελα oι συνοριοφύλακες

Για διαταγές οι οποίες δεν συνάδουν με την αποστολή των συνοριοφυλάκων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στη zougla.gr.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, εξηγεί ότι οι συγκεκριμένες διαταγές υποβαθμίζουν τη φύλαξη των συνόρων και μετατρέπουν τους αστυνομικούς σε «πασπαρτού» που καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό τους.

«Θεωρούμε πως οι συγκεκριμένες διαταγές είναι μη συμβατές με αυτό που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε στην παραμεθόριο περιοχή και πιστεύουμε πως τέτοιου είδους διαταγές υποβαθμίζουν το όλο εγχείρημα της φύλαξης των συνόρων με δυστυχώς άσχημες συνέπειες για την εικόνα της Αστυνομίας κυρίως σε αυτούς που χρηματοδοτούν την συγκεκριμένη δράση» καταλήγει ο κ. Χαρέλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία απέστειλε σήμερα επιστολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Παπαγιαννόπουλο, με την οποία τον καλεί να επέμβει άμεσα ώστε να σταματήσει «ο παραλογισμός που τελικώς αποδεικνύει ότι οι συνοριοφύλακες και οι αστυφύλακες είναι τελικά για όλες τις δουλειές».

«Αστακός» η Θεσσαλονίκη για την παρέλαση

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την οριοθέτηση «νεκρών ζωνών» θα γίνει φέτος η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επί ποδός θα βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πόλη θα φτάσουν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα και θα χρησιμοποιηθεί και ο γνωστός φράχτης, που θα στηθεί στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα πετά πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού θα κάνουν περιπολίες.

Κατά μήκος του χώρου της παρέλασης θα βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί, ενώ σε κλοιό θα βρίσκεται και η εξέδρα των επισήμων με εντολή να πραγματοποιηθεί πάση θυσία η παρέλαση και να αποφευχθούν τα περσινά επεισόδια.

Σύμφωνα με το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούνται κατά την ημέρα της παρέλασης προληπτικοί έλεγχοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης