Εξηγήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την κατανομή οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καταλογίζει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «αποκλίνει σημαντικά» από τη γνώμη της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου στο θέμα της κατανομής των οργανικών θέσεων των προέδρων Εφετών και Πρωτοδικών.

Για το λόγο αυτό, επιστρέφει ως μη νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και πάλι στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να αιτιολογήσει επαρκώς τις θέσεις του. Το επίμαχο σχέδιο διατάγματος είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου αλλά φέρεται να βρίσκει σύμφωνο και το σημερινό υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν μετά τη διάσταση απόψεων που υπήρξε για την κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστών μεταξύ της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου και του υπουργείου, οι εξηγήσεις του οποίου δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από ΣτΕ.

Η νομοθεσία πάντως παρέχει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποκλίνει από τη γνώμη του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αιτιολογώντας ωστόσο επαρκώς τους λόγους της διαφωνίας του.

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης