Αίτημα αποφυλάκισης από τον Τσοχατζόπουλο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016, 15:28
Αίτημα αποφυλάκισης από τον Τσοχατζόπουλο
Tο πρωί της Πέμπτης θα αποφασίσει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την τύχη του πρώτου αιτήματος αποφυλάκισης που υπέβαλε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Έπειτα από κράτηση 4,5 ετών ο Άκης Τσοχατζόπουλος, επικαλούμενος το προχωρημένο της ηλικίας του αφού έχει ήδη συμπληρώσει τα 77 χρόνια και για λόγους υγείας, ζήτησε, διά του συνηγόρου του, για πρώτη φορά την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, τόνισε στο δικαστήριο πως η υγεία του πρώην υπουργού έχει κλονιστεί λόγω και των συνθηκών μέσα στη φυλακή ενώ διαβεβαίωσε το δικαστήριο πως δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να διαπράξει νέα αδικήματα, εφόσον αποφυλακιστεί με δεδομένη μάλιστα τη δέσμευση όλων των περιουσιακών του στοιχείων.

Όπως εξήγησε ο κ. Παγορόπουλος «η επιλογή του χρόνου του αιτήματος δεν είχε να κάνει με σκέψη υστερόβουλη. Είναι μία καθαρή πράξη, η οποία αναφέρεται στην προσωπικότητα και στις ανάγκες του εντολέα μου. Δεν υποστηρίζεται από μάρτυρα...η παραμονή του κ. Τσοχατζόπουλου στη φυλακή επί 4 και πλέον έτη και η συνεχής παρουσία του στα δικαστήρια είναι γεγονός. Πρέπει να δείτε το θέμα από την ανθρωπιστική του πλευρά, αφού δύνασθε πια να επιβάλλετε άλλα μέτρα... Διάγει το 77ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος το παλεύει, ωστόσο είναι ένας άνθρωπος βαθιά πληγωμένος και στη φυσική του υπόσταση... Η υγεία του έχει στα 4 αυτά χρόνια κλονιστεί. Δεν είναι μόνο η ηλικία αλλά και οι συνθήκες που αντιμετωπίζει στις φυλακές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο εγχειρήσεις στα μάτια του με φλεγμονές, που δύσκολα αντιμετωπίζονται στη φυλακή... Το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Είχε όμως και θέματα υγείας από το παρελθόν, όπως με τα πόδια του. Κάνουμε αυτή την κίνηση, ώστε να αντικατασταθεί ο όρος της κράτησης με κάποιον άλλον όρο, προκειμένου να σταθεί απέναντί σας και να είναι συνεννοήσιμος. Όλη αυτή η ταλαιπωρία τού έχει προξενήσει ένα τεράστιο ψυχολογικό άγχος το οποίο βλέπετε και εσείς.Ο τόπος διαμονής του θα είναι συγκεκριμένος, θα είναι στη διάθεσή σας οποτεδήποτε χρειαστεί. Γνωρίζω τον φόβο σας ότι μπορεί βγαίνοντας να διαπράξει νέα εγκλήματα... Ξέρετε όμως ότι όλη η περιουσία του έχει δεσμευθεί... Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο δικαστήριο σας ζητώντας αντικατάσταση του όρου της προφυλάκισης, γιατί ήθελε να προηγηθούν άλλα μέλη της οικογένειάς του. Αλλωστε πιστεύει μέσα του ότι είναι αθώος. Έχει περάσει ήδη στη φυλακή 4,5 χρόνια. Επιβάλλεται πλέον να αλλάξει το περιοριστικό μέτρο».

Το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινώσει την απόφαση του αύριο το πρωί.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016, 17:19