Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, 15:15
Αποφυλακίζεται ο Νίκος Ρωμανός

Αποφυλακίζεται σε λίγες ημέρες ο Νίκος Ρωμανός μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να επιβραβεύσει την καλή συμπεριφορά του μέσα στις φυλακές, χαρίζοντάς του την ελευθερία.

Ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν από το πτυχίο του από το ΤΕΙ, όπου σπουδάζει, παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα μαθήματα, με «βραχιολάκι», κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο για αυτόν ελαφρυντικό με απόφαση του Αρείου Πάγου, την οποία «σφράγισε» το πρωί και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Έτσι, ύστερα από έξι χρόνια στη φυλακή, ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί ελεύθερος πια να τελειώσει τις σπουδές του, αφήνοντας πίσω του την εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη.

Η απόφαση αυτή θεωρείται όχι άδικα «σταθμός», καθώς αναγνωρίζει για πρώτη φορά το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές ως «θεμέλιο λίθο» της ποινικής μεταχείρισης του κάθε κατηγορουμένου, δημιουργώντας ουσιαστικά τον απαραίτητο ευνοϊκό όρο για την αποφυλάκισή του.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού, μείωσε την ποινή του Νίκου Ρωμανού, σε μία εκ των υποθέσεων που τον βαρύνουν, από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012, φέρνοντάς τον μια «ανάσα» πλέον από την ελευθερία.

Με γνώμονα τη νομικά πρωτοποριακή απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία για πρώτη φορά σε τέτοιες υποθέσεις αναγνώρισε ελαφρυντικό με βάση τη διαγωγή του κρατουμένου στις φυλακές, οι δικαστές αξιολόγησαν ιδιαίτερα θετικά την πορεία σπουδών του Νίκου Ρωμανού μέχρι αυτήν τη στιγμή.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως ο Νίκος Ρωμανός χρειάστηκε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να του χορηγηθεί ελαφρυντικό, ενώ, εάν είχε ήδη αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με ακόμη τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Αίσθηση είχαν προκαλέσει τότε οι φωτογραφίες των συλληφθέντων με τα χτυπημένα πρόσωπα μετά τη συμπλοκή με την αστυνομία.

Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο Ν. Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» ήταν το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Στην απόφαση  της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Αμέσως προσέφυγε στον Άρειο Πάγο διά του συνηγόρου του Θ. Μαντά, ο οποίος ανέφερε πως ο κατηγορούμενος «κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου Απολυτήριο Λυκείου. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος μετά από πολλή προσπάθεια και παραμένοντας ακόμη έγκλειστος, κατάφερε να εισαχθεί μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

»Από τις 26-10-2016 μάλιστα, και κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού (κι ενώ είχε προηγηθεί απεργία πείνας και είχε υπάρξει τροπολογία που το επιτρέπει), λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση για παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τηρεί μάλιστα απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του».

Παράλληλα, έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία μέχρι και σήμερα σχεδόν είκοσι μαθήματα της Σχολής του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών του, σαν προστάδιο μάλιστα της μελλοντικής ομαλής κοινωνικής του επανένταξης στην κοινωνία.

Ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το ελαφρυντικό και επέστρεψε τη δικογραφία στο Εφετείο, το οποίο σήμερα το πρωί ευθυγραμμίστηκε πλήρως. Ο κ. Μαντάς εξέφρασε «την εξαιρετική ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμιζόμενο με την απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές. Και η απόφαση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει τον δρόμο σε λίγες μέρες να αποφυλακιστεί ο Νίκος Ρωμανός, είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμπεριφορά μέσα στις φυλακές όταν αυτή έχει θετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δημιουργεί και ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο σε αντίστοιχες υποθέσεις να τύχουν του ευεργετήματος της θετικής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε και σε ακόμη έναν συγκατηγορούμενό του ελαφρυντικό, με αποτέλεσμα η ποινή του να μειωθεί στα 20 χρόνια και ως εκ τούτου η αποφυλάκισή του να είναι εφικτή σε λίγους μήνες. 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, 15:42