Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γ. Πατέλης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 15:30
Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια Γ. Πατέλης

Ανοίγει η πόρτα της φυλακής για τον καταδικασμένο πυρηνάρχη της Τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη. Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών άναψε το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος πριν από έναν χρόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του επιβλήθηκε 10ετής κάθειρξη. Το δικαστήριο έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την αίτηση αποφυλάκισής του, στην οποία επικαλέστηκε προβλήματα ψυχολογικής φύσεως του παιδιού του, προσκομίζοντας ψυχιατρικές γνωματεύσεις. 

Υπέρ της αποφυλάκισής του τάχθηκε και ο εισαγγελέας, που ανέφερε στην πρότασή του ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας αξιόποινης πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Αντιδράσεις συνηγόρων της οικογένειας Παύλου Φύσσα

«Όταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς  Εφετείου Αναστολών Αθήνας.

Ένα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες - μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής δικασίμου, θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε.

Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες [18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος  μετά την έκδοση της απόφασης]. Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν την χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου. Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι : «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα  τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών»,  σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. Προφανώς , για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου  οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές.

 Οι συνήγοροι της οικογένειας  Φύσσα»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 19:23