«Ήταν ιστορικά επιβεβλημένο να αποδώσει η Κεφαλονιά την τιμή που έπρεπε στον βαλεριάνο θαλασσοπόρο Ιωάννη Φωκά (Juan de Fuca), o οποίος, επικεφαλής ισπανικής αρμάδας, ανακάλυψε τα ομώνυμα στενά μεταξύ της νήσου Βανκούβερ και των ΗΠΑ και ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος, και μάλιστα Κεφαλλονίτης, που προσέγγισε τη νοτιοδυτική πλευρά του Καναδά». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε τον χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ιωάννη Φωκά, δημιούργημα του γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη, που τοποθετήθηκε μέσα στο χώρο του λιμεναρχείου Αργοστολίου, και με την κεντρική προβλήτα του λιμανιού να μετονομάζεται πλέον σε «προβλήτα Ιωάννη Φωκά».

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον Τέρενς Κουίκ, μαζί με τον πρέσβη του Καναδά Κιθ Μόριλ (Keith Morrill) και τον μητροπολίτη Κεφαλονιάς Δημήτριο. «Αυτός ο κύκλος της επιβεβλημένης τιμής στον Ιωάννη Φωκά θα κλείσει τον Οκτώβριο στο Βανκούβερ, με τα αποκαλυπτήρια της δίδυμης προτομής του Κεφαλλήνιου θαλασσοπόρου, την οποία ο εκεί δήμος αποφάσισε να τοποθετηθεί στον χώρο του Ναυτικού Μουσείου» δήλωσε μετά την τελετή ο κ. Κουίκ και επισήμανε πως γi’ αυτήν την απόφαση βοήθησαν σημαντικά και οι επικεφαλής της παροικίας των Κεφαλλήνων στο Βανκούβερ, αλλά και ο Δρ Ανδρέας Γερολυμάτος, επικεφαλής του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του κρατικού Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ (Simon Fraser).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία ενέργεια που απομένει, όπως προσέθεσε ο υφυπουργός, είναι η αδελφοποίηση της Κεφαλονιάς με το Βανκούβερ, «διαδικασίες που επίσημα θα ανοίξουν από τον ίδιο τον δήμαρχο του νησιού Αλέκο Παρίση, όταν – για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Φωκά – επισκεφθεί το Βανκούβερ και συναντηθεί με τον δήμαρχο, για να του επιδώσει και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς». Σημείωσε δε πως «σε κάποιους μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν ως λεπτομέρειες, αλλά όμως – όπως οι αδελφοποιήσεις – παίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στις διακρατικές σχέσεις, με την βοήθεια και της ομογένειας».

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του που ως υφυπουργός Εξωτερικών, με το ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει και στο Βανκούβερ τον περασμένο Μάρτιο, όπως χαρακτηριστικά είπε, προώθησε «και αυτά τα θέματα, όπως και τα πολύ σημαντικά ζητήματα της έδρας των Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ: Ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Νιάρχος, και από το οποίο θέλει να αξιοποιήσει τα μέγιστα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης