Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Τρικαλινών Μαχητών του Υψώματος 731 και του πολέμου του 1940-41, το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ. της Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας.

Πρόκειται, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, για απόδοση τιμής σε όλους όσοι πολέμησαν σθεναρά και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία κατά το ηρωικό έπος του ’40-’41. Εντός του μνημείου αναγράφονται όλα τα ονόματα των Τρικαλινών ηρώων πολεμιστών (πεσόντων και αγνοουμένων, περί τους 440 τον αριθμό), ενώ η ύστατη τιμή αποδόθηκε με προσκλητήριο νεκρών και βολές από το Τμήμα Απόδοσης Τιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροσταντούτος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και ομιλία του δρ. Ιστορίας Θεόδωρου Νημά με τίτλο «Η επική αντίσταση των Ελλήνων στο Ύψωμα 731 και τα διδάγματα από αυτήν».

Πρόκειται για εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων «Τιμής και Μνήμης για τους Μαχητές του Υψώματος 731 και όλους τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41». Χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρώην νομάρχης Τρικάλων και νυν Βουλευτής της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης, επί θητείας του οποίου καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η 9η Μαρτίου ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας για τον Νομό Τρικάλων και επίσης σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε η ανέγερση του Μνημείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μνημείο, όπως αναφέρεται σε ειδικό ενημερωτικό σημείωμα, από τους Γρηγόρη Ριζόπουλο (γλύπτης) και Γεώργιο Ριζόπουλο (αρχιτέκτονας) υπάρχουν δύο πυραμίδες από οπλισμένο σκυρόδεμα, η μία σε οριζόντια θέση συμβολίζει την πτώση, τον θάνατο, η άλλη, επιβλητική, σε όρθια θέση, ύψους 17 μέτρων, «φυτρώνει» με κάποιον τρόπο από την πρώτη, συμβολίζει τη νέα ζωή, την ελπίδα. Εντείνονται περισσότερο οι συμβολισμοί, προστίθεται, και με τα χρώματα των δύο πυραμίδων. Έτσι, σε αυτήν που βρίσκεται σε οριζόντια θέση βλέπουμε σκούρα χρώματα, ενώ στην όρθια βλέπουμε φωτεινά, γαλάζια αισιόδοξα. Ακόμα, υπάρχει σύνθεση 28 σταυρών σε είδος φράχτη από μπρούντζο, που συμβολίζει τους 28 αξιωματικούς και οπλίτες που θεωρούνται αγνοούμενοι στη μάχη αυτή. Αυτή η σύνθεση των σταυρών με δύο στήλες δημιουργούν κενοτάφιο μνήμης αυτών «που δεν έτυχαν τάφου». Επίσης παρατηρούμε, ακόμα 14 στήλες στην ελλειψοειδή περίμετρο του λοφίσκου, όπου γράφηκε το ιστορικό των αγώνων του λαού του νομού Τρικάλων, από το 1900 έως το 1945. Η κατασκευή τους με κενά, τονίζεται, από στήλη σε στήλη δημιουργεί εντύπωση είδους επάλξεων που συμβολίζει την αμυντική αντίσταση και κατ’ επέκταση φύλαξη του μνημείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης