Απολύτως παράνομες χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του τις επιχορηγήσεις στους συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέναδρος Ρακιντζής. Στην ανακοίνωση του αναφέρεται και στις οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών για έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες, που έφερε στο φως η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση του κ. Ρακιντζή αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα για την ΠΟΣΤ των ΕΛΤΑ, διευκρινίζονται τα εξής:

α. Το Γραφείο μας διενήργησε έλεγχο στα ΕΛΤΑ το 2011, για τη διερεύνηση της νομιμότητας των οικονομικών ενισχύσεων / επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ κατά το χρονικό διάστημα 1999-2010.

β. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, το συνολικό ποσό που εισέρρευσε προς την Ομοσπονδία κατά το ελεγχθέν χρονικό διάστημα (από τις συνδρομές των εργαζομένων και από τις πάσης φύσεως επιχορηγήσεις / ενισχύσεις των ΕΛΤΑ) ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

γ. Τόσο οι ενισχύσεις / επιχορηγήσεις της Ομοσπονδίας από τα ΕΛΤΑ, όσο και η παρακράτηση εισφορών από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και απόδοσή τους απευθείας στην Ομοσπονδία, προσκρούουν ευθέως στον ν. 1264/1982. Μάλιστα, για την παρακράτηση εισφορών από εργαζόμενους και την απόδοσή τους απευθείας σε δευτεροβάθμια σωματεία, υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ και του Εφετείου Αθηνών που τις κρίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές.

δ. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου ιδιωτικών φορέων, επομένως δεν είχε τη δυνατότητα ελέγχου των δαπανών της ΠΟΣΤ.

ε. Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνώνω, ο οποίος διενήργησε προκαταρκτική εξέταση. Στο πλαίσιο αυτής, έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να προβεί σε φορολογικό έλεγχο της ΠΟΣΤ για την τετραετία 2007-2010. Ο έλεγχος αυτός, σύμφωνα και με το Δελτίο Τύπου της Οικονομικής Αστυνομίας, αφορούσε εισροές περίπου 8 εκατομμυριών ευρώ από συνδρομές εργαζομένων και επιχορηγήσεις / ενισχύσεις, και ανέδειξε πλήθος σοβαρών παρατυπιών και ατασθανλιών διαχείρισης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης