Αποπειράθηκαν να πουλήσουν κούρο αξίας εκατομμυρίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 12:56
Αποπειράθηκαν να πουλήσουν κούρο αξίας εκατομμυρίων
Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Σητεία τέσσερις άνδρες, ηλικίας 35, 41, 35 και 41 ετών, κατηγορούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και ύστερα από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, προέκυψε ότι οι δύο 35χρονοι και ο ένας 41χρονος είχαν στην κατοχή τους αρχαίο ειδώλιο, το οποίο διέθεταν προς πώληση.

Χθες το απόγευμα οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, στην οποία συμμετείχαν oι ανωτέρω αστυνομικοί καθώς και αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί αυτοκίνητο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε εντός του οχήματος και κατασχέθηκε χάλκινο ειδώλιο ύψους 30 εκ. Παράλληλα, ακινητοποιήθηκαν και οι άλλοι τρεις δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο οχήματα.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν παρανόμως το εν λόγω ειδώλιο, το οποίο σε προγενέστερο χρόνο από τον έλεγχο που τους διενεργήθηκε οι δύο εκ των συλληφθέντων (35χρονος και 41χρονος) το επέδειξαν σε άγνωστα άτομα με σκοπό την πώλησή του, ενώ οι δύο άλλοι δράστες είχαν τον ρόλο του παρατηρητή - εκκαθαριστή του δρομολογίου κίνησης.

Το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς προς πώληση αρχαίου αντικειμένου.Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, μεσομινωικής περιόδου (16ος - 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 εκ., που απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και στο αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.Το ειδώλιο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λασιθίου.


Διαβάστε επίσης:


Πιάστηκαν στα πράσα ενώ πουλούσαν Κούρο μεγάλης αξίας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 13:12