Απόβαση του ΣΔΟΕ σε πέντε δήμους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 16:14Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Ελέγχους-φωτιά διενεργεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία της Δίωξης, εμφανίζονται να εμπλέκονται σε διασπάθιση και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, πλουτισμό από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και σε «περίεργες» μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σημαντικές τις έρευνες. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι κανείς από τους τοπικούς άρχοντες δεν μπορεί να θεωρηθεί a priori ένοχος, καθώς το τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του νομικού μας πολιτισμού.

Μαραθώνας

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος  Μαραθώνα Σπύρος Ζάγαρης, ο οποίος, βάσει των καταγγελιών που έχουν γίνει στη Δίωξη, κατηγορείται για μη σύννομες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πρόκειται για υπόθεση απαλλοτρίωσης της έκτασης του Μαραθώνα όπου κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

Μια έκταση αμφισβητούμενης μέχρι το 2004 κυριότητας, που τελικώς «κατοχυρώθηκε» σε ιδιώτη ο οποίος αποκόμισε ως «έπαθλο» το μυθικό ποσό των περίπου 8,5 εκατ. ευρώ, τα οποία του αποδόθηκαν ως αποζημίωση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση που υπέστη η γη «του» λόγω των ολυμπιακών έργων.

Η συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ανάβυσσος

Για παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων, όμως, ελέγχεται και ο πρώην δήμαρχος Αναβύσσου Σάββας Γκέραλης, καθώς, σύμφωνα με τα έγγραφα του ΣΔΟΕ, τον Ιούνιο του 2011 κατατέθηκε εις βάρος του καταγγελία.

Και αυτή η έρευνα βρίσκεται προς το παρόν σε εξέλιξη.

Ρόδος

Έλεγχος διενεργείται και για τον πρώην δήμαρχο της Ρόδου Γεώργιο Γιαννόπουλο.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011, έπειτα από καταγγελία πολίτη ο οποίος ανέφερε ότι ο πρώην δήμαρχος εμπλέκεται σε υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο μικροσκόπιο της έρευνας έχουν μπει η διαχείριση και η κατανομή του Τμήματος Δημοτικού Φόρου στους δημότες της περιοχής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξε υπεξαίρεση χρημάτων.

Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ έχουν προβεί σε έλεγχο των τραπεζικών του λογαριασμών, ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων.
Πόρος

Παράλληλα, υπό έλεγχο βρίσκονται και τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην δημάρχου Πόρου Σπύρου Σπυρίδωνος, καθώς καταγγελίες πολιτών κάνουν λόγο για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από τα ταμεία του δήμου.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ενώ οι ελεγκτές αναμένεται να προβούν σε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Αρκαδία

Επιπλέον, στις «λίστες ελέγχου» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται και το όνομα του πρώην δημάρχου του Δήμου Τρικολώνων του Ν. Αρκαδίας  Γιώργου Μπαρούτσα, ο οποίος ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό.

Για τον κ. Μπαρούτσα, μάλιστα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον Απρίλιο του 2012 διαβίβασε στην υπηρεσία εισαγγελική παραγγελία για τον έλεγχο του πόθεν έσχες του.

Ως εκ τούτου, οι ελεγκτές προέβησαν στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, προκειμένου να διασταυρώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία με τα ποσά που έχει δηλώσει στις φορολογικές Αρχές.  

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, 17:29