Τη δρομολόγηση νέων αποχετευτικών έργων, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν ριζικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η διοίκηση της Εταιρείας ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ ΑΕ), κατά τη σημερινή παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της εισηγμένης στους αναλυτές στο Χρηματιστηριακό Κέντρο (ΧΚΘ). Όπως έγινε γνωστό, με τα έργα αυτά, που συνδέουν τις χαμηλές περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό (ΚΑΑ) της ΕΥΑΘ ΑΕ, μεταξύ άλλων, αναμένεται να μπει “φρένο” στην παροχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων προς το ρέμα Δενδροποτάμου.

Στο «πακέτο» των έργων περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή, ή ανακατασκευή, των αγωγών και αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων, τα οποία από το υπάρχον αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου θα παροχετεύονται πλέον στον ΚΑΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι αγωγοί ακαθάρτων, που καταστράφηκαν από την κατασκευή του οδικού κόμβου Κ16, και – σύμφωνα με την ΕΥΑΘ – έπρεπε να έχουν αποκατασταθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) πριν από την παράδοση του Κ16 στην κυκλοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών μεγεθών του 2017, αλλά και του επενδυτικού προγραμματισμού της περιόδου 2018– 2024, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης κ. Κρεστενίτης, η δημοπράτηση των έργων θα γίνει άμεσα, με στόχο να ξεκινήσουν στο τέλος του 2018, ή στις αρχές του 2019, και να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

«Η εκροή ακατέργαστων λυμάτων στον Δενδροπόταμο είναι για χρόνια ανοικτή πληγή για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό Κόλπο (…) η οποία αδίκως “χρεώνεται” διαχρονικά στην ΕΥΑΘ. Κι΄ αυτό γιατί για τα έργα αυτά, όπως και για όλα τα μεγάλα έργα, την αποκλειστική ευθύνη είχε το Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών κ.λπ.). Ουδέποτε ωστόσο ολοκληρώθηκαν ούτε και λειτούργησαν όσα είχαν ήδη κατασκευαστεί, αφήνοντας δυστυχώς ατελές για αρκετά χρόνια – και μέχρι αυτήν την ώρα – το αποχετευτικό σύστημα για τα λύματα των χαμηλών περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης», υποστήριξε ο κ. Κρεστενίτης.

«Παρόλα αυτά, η ΕΥΑΘ», πρόσθεσε, «με την τεχνογνωσία του στελεχιακού της δυναμικού, αναλαμβάνει την εκτέλεση όλων των σχετικών έργων σε ενιαία εργολαβία τώρα, γιατί μόλις τον Δεκέμβριο του 2017 της παραδόθηκε από την ΠΚΜ και η μελέτη των αγωγών του Κ16. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τους πόρους της εταιρείας (2,92 εκατ. ευρώ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020” (3,09 εκατ. ευρώ για τους αγωγούς που κατέστρεψαν τα έργα του Κ16). Παράλληλα, αναμένουμε κι ελπίζουμε στη θετική έκβαση της αίτησής μας για χρηματοδότηση – από το σχετικό πρόγραμμα της ΠΚΜ – της επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, ώστε να μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι δυο μεγάλες “πληγές”, μια στην ύδρευση και μια στην αποχέτευση, επουλώνονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την τιμολογιακή πολιτική του 2019 και την πραγματογνωμοσύνη για τη θραύση του αγωγού

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Εταιρεία ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα τιμολόγιά της το 2019, προκειμένου να καλύψει το κόστος του επενδυτικού της προγράμματος, διατύπωσε ο κ.Κρεστενίτης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων. Τα τιμολόγια της εταιρείας, η οποία σημειωτέον θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,0221 ευρώ/μετοχή, παραμένουν σταθερά από το 2012. Η εταιρεία υποχρεούται να προτείνει μέχρι το τέλος Ιουνίου στην κυβέρνηση την τιμολογιακή της πολιτική, από το 2019 και για πέντε χρόνια. Ο ίδιος, διευκρίνισε, πάντως, ότι η ΕΥΑΘ εξακολουθεί να διεκδικεί τις οφειλές των καταναλωτών, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες, όπως – για παράδειγμα – ο δήμος Δέλτα, που χρωστάει – όπως είπε – 7,7 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τον ορισμό πραγματογνώμονα, που ζητήθηκε πρόσφατα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κ.Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) από την ΕΥΑΘ ΑΕμ ως προς τα αίτια της πρόσφατης ολικής θραύσης στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της πόλης από την Αραβησό, εξαιτίας της οποίας διεκόπη η υδροδρότηση σε μεγάλο μέρος της πόλης επί μέρες, ο κ.Κρεστενίτης απάντησε ότι η διοίκηση της εταιρείας τελεί εν αναμονή της απάντησης του επιμελητηρίου.

Επενδύσεις 177 εκατ. έως το 2024

Στην παρουσίαση αναλύθηκαν οι προτεραιότητες του επενδυτικού πλάνου 2018-2024, ύψους 177 εκατ. ευρώ της ΕΥΑΘ, που εκτός από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ) και τη συντήρηση του υδραγωγείου της Αραβησσού, περιλαμβάνουν την εγκατάσταση τηλεματικής για το σύνολο του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης, νέο εξοπλισμό στο χημείο ύδρευσης, για τη βέλτιστη ποιότητα του παρεχόμενου ύδατος και σταδιακή αντικατάσταση αγωγών και υδρομέτρων.

Τα οικονομικά στελέχη της ΕΥΑΘ επισήμαναν ότι η εταιρεία παραμένει σταθερά υγιής και βιώσιμη, διατηρώντας τα τελευταία χρόνια την κερδοφορία της, ενώ κατά την κλειόμενη χρήση πέτυχε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 32% και αύξηση EBITDA κατά 11,4%.

Το 2017 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός, φτάνοντας τα 73,4 εκατ. ευρώ, έναντι 73,3 εκατ. της προηγούμενης χρήσης (+0,17%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,14 εκατ. (+2,2%), και τα προ φόρων στα 24,9 εκατ. (+14,52%). Η εταιρεία παρουσιάζει ισχυρή ταμειακή βάση, με ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 65,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15%. Τα στελέχη της εταιρείας συμπεριέλαβαν ακόμη στα σημαντικά γεγονότα της χρήσης την αύξηση του στελεχιακού δυναμικού της, με προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ, 150 εργαζομένων, κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΥΑΘ να καλύψει οργανωτικά κενά και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης