Με αποζημίωση 3 χιλιάδων ευρώ στον καθένα από τους 26 κατοίκους του οικισμού Αγίας Μαρίνας στο Μικρό Βαθύ Χαλκίδας που προσέφυγαν σε βάρος της στη Δικαιοσύνη… «καθάρισε»  η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής για τη μόλυνση στο περιβάλλον της περιοχής που κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι με πράξεις και παραλείψεις της προκαλεί.  

Ο Άρειος Πάγος υποχρέωσε την «Ανώνυμη Γενική Εταιρεία Τσιμέντων Ηρακλής» να καταβάλει συνολικό ποσό 78.000 ευρώ σε 26 κατοίκους  του οικισμού ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν  από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσφυγή που κατέθεσαν οι κάτοικοι διεκδικώντας ο καθένας  από 44.020 ευρώ έκαναν λόγο για προσβολή της προσωπικότητας τους, η οποία επήλθε από την ρύπανση την οποία προκαλεί το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής το οποίο είναι σε μικρή απόσταση από τον επίμαχο οικισμό.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η τσιμεντοβιομηχανία, για να αποφύγει το κόστος των σχετικών δαπανών, δεν τηρεί τους προβλεπόμενους από την άδεια λειτουργίας της περιβαλλοντικούς όρους, ενώ αρνείται να λάβει μέτρα για την καλή συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον του οικισμού Αγία Μαρίνα, να επικάθεται τσιμεντόσκονη 1,2 εκατοστών στις αυλές των σπιτιών, τα μπαλκόνια, μέσα στα σπίτια, τους δρόμους, τις πλατείες, στον αιγιαλό ακόμη και στον βυθό της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράνομη αυτή συμπεριφορά της τσιμεντοβιομηχανίας προσβάλλει το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του επίμαχου οικισμού και το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα, ενώ υπονομεύεται η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους με την επιβλαβή εισπνοή μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.

Παράλληλα, υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής των κατοίκων του εν λόγω οικισμού με συνέπεια να προσβάλλεται η προσωπικότητά τους.

Στην απόφασή τους οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν σειρά παραλείψεων της τσιμεντοβιομηχανίας από τις οποίες θεμελιώνεται με πληρότητα η προσβολή της προσωπικότητας  των κατοίκων  λόγω της στέρησης της χρήσης των περιβαλλοντικών αγαθών, αλλά και από την απειλούμενη βλάβη της υγείας τους από την έκθεσή τους στους κινδύνους της περιβαλλοντικής μόλυνσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης