Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όλη αυτήν την εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis δίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος με έγγραφό του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο ανώτατος  εισαγγελικός λειτουργός ξεκαθαρίζει πως η επιθυμία του μάρτυρα για το πώς θα καταθέσει θα πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο συγκεκριμένο έγγραφο ο προστατευόμενος μάρτυρας ερωτάται για τον τρόπο που επιθυμεί να καταθέσει και η απάντησή του καθορίζει τον τρόπο εξέτασής του. Δηλαδή μπορεί να επιλέξει διαφορετικό τρόπο εξέτασης ανάλογα με τον χώρο και το πρόσωπο στο οποίο καταθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Μπρακουμάτσος αναμένεται να απαντήσει για τα υπόλοιπα δύο θέματα τα οποία τέθηκαν υπ’ όψιν του για να εξεταστούν από την προανακριτική επιτροπή  της Βουλής, συγκεκριμένα για τη διαβίβαση και άλλων εγγράφων της δικογραφίας από την επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη αλλά και το κρίσιμο ζήτημα που αφορά το καθεστώς προστασίας, εάν δηλαδή θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προστατευόμενοι ή θα πρέπει να αρθεί η ιδιότητα τους αυτή.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον νόμο περί προστατευόμενων μαρτύρων και την σχετική υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το έγγραφο του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ..

Εμφανίστηκε ο «Μάξιμος Σαράφης» – Δέχεται να καταθέσει υπό προϋποθέσεις

Επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» με το τμήμα προστασίας μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής υπήρξε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο μάρτυρας δήλωσε στον αρμόδιο αξιωματικό ότι είναι διαθέσιμος να καταθέσει στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά μόνο υπό το καθεστώς της προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί και χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του.

Ανέφερε ακόμη ότι μόνο γι’ αυτό τον λόγο δεν παρουσιάσθηκε στο ραντεβού με τα μέλη της επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος η απάντηση του Αρείου Πάγου για τις μεθοδεύσεις Μητσοτάκη

«Κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελεί η απάντηση του Αρείου Πάγου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ».

Μετά την απόφαση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την πλειοψηφία της Επιτροπής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες- κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή, χωρίς φόβο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης