Άρειος Πάγος: Ο Σώρρας δεν είναι διαχειριστής των 600 δισ. δολαρίων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017, 18:13
Άρειος Πάγος: Ο Σώρρας δεν είναι διαχειριστής των 600 δισ. δολαρίων
Έχασε οριστικά ο καταζητούμενος δήθεν δισεκατομμυριούχος Αρτέμης Σώρρας την απόφαση που του επέτρεπε να εμφανίζεται ως …εθνοσωτήρας, μετά την αναίρεσή της από τον Άρειο Πάγο.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου …. τράβηξε δια παντός το χαλί κάτω από τα πόδια του Αρτέμη Σώρρα, «εξαφανίζοντας» τη δικαστική απόφαση που κράδαινε ως σημαία ο φυγόδικος κατηγορούμενος για να πείσει πως είναι διαχειριστής 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ασκήθηκε αναίρεση από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Παρότι η εξέλιξη αυτή δεν παράγει καμία συγκεκριμένη έννομη συνέπεια για τον ήδη κατηγορούμενο Αρτέμη Σώρρα, εντούτοις του αφαιρεί ουσιαστικά το «δυνατό χαρτί» που επί χρόνια ισχυριζόταν ότι διαθέτει για να στήσει έναν ολόκληρο μύθο γύρω από τον πακτωλό των χρημάτων που υποστηρίζει ότι διαθέτει.

Ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την απόφαση που εξέδωσε το 2013 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στην οποία υπήρξε η παραδοχή ότι τα 600 δις δολάρια που διατείνεται ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά και σε τίτλους ομολόγων. Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε καταγγείλει τον Αρτέμη Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το δικαστήριο όμως είχε αθωώσει τον Αρτέμη Σώρρα και έναν συνεργάτη του., με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη απόφαση να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να πειστούν χιλιάδες πολίτες ότι με τα ομόλογα αυτά μπορούν οι ίδιοι αλλά και το κράτος να σβήσουν ιδιωτικό και κρατικό χρέος. Η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για τον Αρτέμη Σώρρα

Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφασή της έκρινε ότι η εν λόγω απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου έχει μη ειδική, εμπεριστατωμένη και ελλείπει αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία έχει εσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία. Δηλαδή η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου δεν αναφέρει τα ακριβή στοιχεία των διεθνών γραμματειών που λέει ότι έχει στην κατοχή και που ακριβώς αυτά φυλάσσονται σε Τράπεζα του Καναδά.

Οι αρεοπαγίτες θεωρούν ότι εσφαλμένα και αντιφατικά το Μονομελές δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες η είδηση ότι έχει αμύθητο ποσό το οποίο θα διαθέσει για την Ελλάδα, ενώ αντικειμενικά μια τέτοια είδηση προκαλεί ανησυχία στους πολίτες γιατί φέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας καταζητείται από τις 18 Μαρτίου, όταν καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών από δικαστήριο της Πάτρας για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού από πρώην συνεργάτη του. Στη συνέχεια εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης και ασκήθηκαν διώξεις για βαριά κακουργήματα που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη εναντίον του. Η νέα δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρτικής εξέτασης που διενήργησε για το θέμα η εισαγγελέας πρωτοδικών Ευγενία Αυλίδου , η οποία κατέληξε στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων για κακουργήματα σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα και επτά ακόμα συνεργατών του που φέρονται αποτελούν τον στενό πυρήνα της ομάδας του. Από τους 8 κατηγορούμενους μόνο 2 άτομα που βρίσκονται , σύμφωνα με πληροφορίες, στον Καναδά, δεν εμφανίστηκαν καν να υποβάλλουν υπομνήματα όταν κλήθηκαν από την εισαγελλέα για εξηγήσεις.

Το πλαίσιο ποινής που αντιμετωπίζουν ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του φτάνει ως και την ισόβια κάθειρξη καθώς οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι:

  • Απόπειρα απάτης και απάτη τετελεσμένη κατά δημοσίου, τραπεζών Και ασφαλιστικών ταμείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 Περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου.
  • Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξης εγκληματική οργάνωση
  • Διασπορά ψευδών ειδήσεων
  • Απόπειρες απάτης
  • Πρόκληση για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος
  • Νομιμοποίηση Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
  • Ψεύδη καταμήνυση και ψευδορκία μάρτυρα
Η υπόθεση Σώρρα , σύμφωνα με την εισαγγελέα προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στο δημόσιο αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία. Από το πόρισμα φέρεται να προκύπτει, ότι τουλάχιστον 12 χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν στείλει εξώδικα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ζητώντας συμψηφισμό χρεών τους με τα ... 600 δις του Σώρρα.

Χαρακτηριστικά το πόρισμα επικαλείται 115 περιπτώσεις πολιτών που προσκόμισαν την εξουσιοδότηση Σώρρα, για τις οποίες (μόνο από αυτές) το ΙΚΑ δεν εισέπραξε 4.700.000 ευρώ(!) ενώ μεγάλα χρηματικά ποσά δεν εισπράττονται από δημόσιο, εφορίες και λοιπά.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση ο Αρτέμης Σώρρας, δεν διαθέτει .... ούτε ευρώ ως περιουσιακό στοιχείο ενώ τα τελευταία χρόνια φέρεται να μην υπέβαλε καν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017, 18:13