Αρκάδι: Η περιοχή που είναι συνώνυμη της αυτοθυσίας και της ελευθερίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, 17:00
Αρκάδι: Η περιοχή που είναι συνώνυμη της αυτοθυσίας και της ελευθερίας

Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου έγινε ένα από τα παγκόσμια σύμβολα της αυτοθυσίας, του αγώνα για την ελευθερία και είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες έχουν βαθιά ριζωμένα μέσα τους τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και προτιμούν να πεθάνουν ελεύθεροι από το να ζουν σκλαβωμένοι…

Ήταν Νοέμβριος του 1866 όταν η Κρήτη προσπαθούσε ακόμα να απελευθερωθεί από την τούρκικη σκλαβιά και να ενωθεί με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα.

Λίγο έξω από το Ρέθυμνο στην μονή Αρκαδίου ήταν το στρατηγείο των Κητών επαναστατών της περιοχής . Εκεί είχαν οχυρωθεί περίπου 1000 άνθρωποι με τους 250 να είναι ετοιμοπόλεμοι ενώ οι υπόλοιποι ήταν γυναικόπαιδα ηλικιωμένοι.

Προσπαθούσαν να αποκρούσουν την πολιορκία των Τούρκων που με 15.000 στρατιώτες και βαρύ οπλισμό τους σφυροκοπούσαν λυσσαλέα.

Όταν την δεύτερη μέρα γκρεμίστηκε το Δυτικό τείχος της Μονής άρχισαν να μπαίνουν οι Τούρκοι να σφάζουν και να λεηλατούν.

Το οχυρό είχε ”πέσει” δεν είχαν πει όμως την τελευταία τους λέξη οι Κρητικοί που ταμπουρώθηκαν στην γεμάτη εκρηκτικά μπαρουταποθήκη και πήραν την ηρωική απόφαση να ανατιναχτούν και να πάρουν μαζί τους στον θάνατο όσους περισσότερους Τούρκους
μπορούσαν…

Προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθεροι αντί να ζήσουν σκλαβωμένοι

Η θυσία αυτή έγινε θρύλος και κατάφερε να συγκλονίσει και να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τις μεγάλες δυνάμεις που μέχρι τότε ήταν αδιάφορες .

Προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Τζουζέπε Γκαρμπάλντι αμέσως στήριξαν τον αγώνα των επαναστατών και δημιουργήθηκε ένα κύμα συμπαράστασης που συντέλεσε καταλυτικά στην πολυπόθητη λευτεριά του τόπου μας…

 Τιμή και δόξα στους ήρωες που πέθαναν για να χαιρόμαστε ελεύθερη την Πατρίδα μας. 

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Πηγή:Cretapost

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019, 17:00