Αρχαιοκάπηλοι έβγαλαν στο «σφυρί» μνημείο τεράστιας αξίας!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 14:14
Αρχαιοκάπηλοι έβγαλαν στο «σφυρί» μνημείο τεράστιας αξίας!
Πλούσιοι προσπάθησαν να γίνουν δύο άνδρες, ένας 40χρονος βοσκός κι ένας 56χρονος που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοιο λόγο, οι οποίοι κατείχαν παράνομα ένα μνημείο κόρης αρχαϊκών χρόνων, τεράστιας ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, που σκόπευαν να πουλήσουν έναντι 500.000 ευρώ!

Οι συλληφθέντες έκρυβαν στο ποιμνιοστάσιο του ενός το μνημείο κόρης («πεπλοφόρος»), αρχαϊκών χρόνων (520 π.Χ.),το ύψος του οποίου είναι περίπου 1,20μ., και έψαχναν για αγοραστή, μέχρι που «έπεσαν» στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Το κατασχεθέν αντικείμενο επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και πως πρόκειται για αντικείμενο μοναδικό, εξαιρετικά σπάνιο, με τεράστια ιστορική και αρχαιολογική αξία που εκτιμάται σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα, δεν είχε κλαπεί από κάποιο μουσείο.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 15:06