Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η συνάντηση μου με τον υπουργό πήγε καλά

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 15:45
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Η συνάντηση μου με τον υπουργό πήγε καλά

Συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών για την οποία εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του είχε σήμερα ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος με τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση επισήμανε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη σημασία της ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για την ομογένεια ευρύτερα και τον ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί στην ενθρόνιση του.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που η συνάντηση μου με τον υπουργό πήγε πάρα πολύ καλά. Άλλωστε γνωριζόμαστε από καιρού, και όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ με τον οποίο μας συνδέει παλιά φιλία. Και έτσι οπλισμένος και εφοδιασμένος με τις ευχές και του Πατριάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με τις ευχές όλου του γένους και του έθνους αισθάνομαι ασφαλής να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα».

Παράλληλα εξήγησε ότι προσκάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Κουίκ αλλά και όλους τους πολιτικούς ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε μέχρι τώρα στην Αθήνα, στην ενθρόνισή του, στις 2 Ιουνίου, ευχόμενος «να μπορέσουν όλοι να ξεπεράσουν τις υποχρεώσεις που έχουν λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας που διανύει η χώρα και να είναι μαζί μου σε αυτή τη μεγάλη μέρα, η οποία είναι μια μεγάλη μέρα όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την ομογένεια στο εξωτερικό αλλά και για όλο το έθνος».

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι πρώτες του κινήσεις με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε ως πιο επείγον ζήτημα την «επανέναρξη της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου, οποίος βρίσκεται στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης, το ιερότερο σημείο για το αμερικανικό έθνος αυτή τη στιγμή». «Θα πρέπει» σημείωσε «να αναλάβουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα την πρωτοβουλία να ολοκληρωθεί αυτός ο ναός ώστε να είμαστε ευπρόσωποι και με καθαρό μέτωπο προς την αμερικανική κοινωνία που χτίζουμε έναν τόσο σημαντικό ναό σε ένα τόσο ιερό σημείο για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ερωτηθείς σχετικά με το διχασμό που υπήρχε στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής ο κ. Ελπιδοφόρος είπε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει παράδοση στην προσπάθεια να ενώνει τα διεστώτα» τονίζοντας ότι «οι διχασμοί αυτοί πρέπει να παύσουν». Και προσέθεσε: «Πορεύομαι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο αρχιεπίσκοπος όλων των Ελλήνων και όλων των ορθοδόξων, κι αυτή θα είναι μία από τις προτεραιότητες μου να καλυφθούν οι διαφορές και να ενωθούν τα διεστώτα ώστε να μην έχουμε διχασμούς, διότι όταν έχουμε διχασμό δεν λειτουργούμε σωστά ούτε ως μειονότητα, ούτε ως ομογένεια ούτε ως ελληνισμός, ούτε ως ορθοδοξία».

Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε και ο κ. Κουίκ παρακολουθώντας τις δηλώσεις του νέου αρχιεπισκόπου: «Χάρηκα που άκουσα από το στόμα του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής ότι πορεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ενώσει τον ελληνισμό, να ενώσει την ορθοδοξία για να μπορέσει να φέρει κάτω από την ίδια στέγη ανθρώπους οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους μπορεί να είχαν φύγει προς διάφορα σημεία» είπε και τόνισε: «Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια επιλογή η οποία πιστεύω ότι θα αποδειχτεί εξαιρετική από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα ο κ. Ελπιδοφόρος, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά διακατέχεται από μία μετριοπάθεια αλλά και όπου χρειάζεται έχει και το δυναμισμό μέσα του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 15:47