Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης 

Στο κόκκινο είναι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και κυρίως με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το βράδυ της Τετάρτης άλλωστε κυκλοφορεί βίντεο στο οποίο ο κ. Μουτζούρης εμφανίζεται να καταφέρεται με έντονες έως και προκλητικές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού και των ΜΑΤ.

Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη το πρωί με μοναδικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, ενώ ήδη κυβερνητικά στελέχη ανεπίσημα δηλώνουν πως κατόπιν της συμπεριφοράς του κ. Μουτζούρη δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον περιφερειάρχη στο Μαξίμου, όπως είχε προβλεφθεί.

Και ενώ έχει αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να «βράζουν». Τα τελευταία 24ωρα παρατηρήθηκαν φαινόμενα στα νησιά που κατέδειξαν πως, εάν η κεντρική εξουσία και το αθηναϊκό κράτος δεν κατανοήσουν σε βάθος τα προβλήματα που προκύπτουν από τη νέα πραγματικότητα που ακούει στο όνομα μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, τότε διακυβεύονται σοβαρές ρήξεις μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Video με την αποχώρηση των αστυνομικών

 

Είναι πρωτόγνωρο εθνοφύλακες στη Χίο να καταθέτουν τα όπλα τους στην Ταξιαρχία θέτοντας ζήτημα συνάφειας και ταυτότητας των δικών τους πιστεύω με αυτά του αθηναϊκού κράτους.

Είναι επίσης πρωτόγνωρο κάτοικοι των νησιών να χρησιμοποιούν ακόμα και τα κυνηγετικά τους όπλα για να καταδείξουν στις αστυνομικές δυνάμεις που αποβιβάστηκαν πως είναι ανεπιθύμητες στο νησί τους.

Κατόπιν όλων τούτων η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όχι μόνον το πολιτικό κόστος από το φιάσκο της αστυνομικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά και το βασικότερο πρόβλημα όλων που δεν είναι άλλο από το τι θα πράξει στο μέλλον για να αντιμετωπίσει τον πυρήνα του μεταναστευτικού προβλήματος. Η αποτυχία της κίνησης στο βορειοανατολικό Αιγαίο των τελευταίων ημερών ακύρωσε και τις προοπτικές σχεδιασμού, έστω και αυτού του λανθασμένου, για το κτίσιμο κλειστών δομών στα νησιά. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση οφείλει να εκπονήσει ένα νέο, βιώσιμο και επαρκές σχέδιο την ώρα που δύο συναρμόδιοι υπουργοί, ο Νότης Μηταράκης ως υπουργός Μετανάστευσης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, έχουν ήδη εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Όπως βλέπετε, λοιπόν, και στις φωτογραφίες του zougla.gr, το μεγαλύτερος μέρος των αστυνομικών δυνάμεων πήρε ήδη τον δρόμο της επιστροφής από τα νησιά του Β. Αιγαίου. 

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι της Μυτιλήνης βρέθηκαν στο λιμάνι για να δουν από κοντά τη σταδιακή υποχώρηση των δυνάμεων της αστυνομίας και την επιβίβασή τους στο πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Ακόμα και αυτή την ώρα, υπήρχε λεκτικός διαπληκτισμός μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας, ενώ, όπως φαίνεται στο βίντεο του zougla.gr, οι πιο ήρεμοι αστυνομικοί προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους συναδέλφους τους.

 

 

 

Η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τη λαϊκή κατακραυγή και τον ξεσηκωμό των νησιωτών, γι’ αυτό, για να μειωθεί η ένταση, έδωσε εντολή να υποχωρήσει το σύνολο της αστυνομίας που στάλθηκε στα νησιά τα προηγούμενα 24ωρα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την Τετάρτη οι κάτοικοι της Λέσβου προχώρησαν σε γενική απεργία όλων των καταστημάτων προκειμένου να αντιδράσουν στην απόφαση της κυβέρνησης για την επίταξη της γης με σκοπό την ανοικοδόμηση των κλειστών κέντρων. Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ακολούθησε πετροπόλεμος μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων που βρέθηκαν στο νησί και των κατοίκων, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να υψώσουν εκ νέου το ανάστημά τους αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η κατάσταση ήταν έκρυθμη σε όλο το νησί, ενώ οι κάτοικοι της Μυτιλήνης πολιόρκησαν στην περιοχή Παγανή το στρατόπεδο Κυριαζή, στο οποίο φιλοξενούνταν οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί στο νησί.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αρχίσει έναν νέο κύκλο συνομιλιών μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας και των Αρχών προκειμένου να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας, καθώς το κράτος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ήδη σε Λέσβο και Χίο έχουν καταγραφεί 43 αστυνομικοί τραυματίες, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες αστυνομικούς από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης