Live εικόνα από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Live εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά

Μαζικά εγκαταλείπουν από σήμερα, Μ. Πέμπτη, το κλεινόν άστυ οι εκδρομείς του Πάσχα. Σύμμαχος στις μετακινήσεις τους είναι η καλοκαιρία που επικρατεί στη χώρα. Την προτίμηση των ταξιδιωτών φαίνεται να συγκεντρώνουν τα νησιά, καθώς από νωρίς το πρωί η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό, καταγράφεται άνοδος κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Η πληρότητα στα πλοία αγγίζει το 100% για Κυκλάδες, Σάμο και Ικαρία και το 90% για άλλους προορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας Αθανάσιος Μπούσιος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημήτρης Μπαντιάς και ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Κώστας Κουνούγερης επισκέφθηκαν το λιμάνι του Πειραιά και το Κεντρικό Λιμεναρχείο.

«Τα πλοία λύνουν κάβους και οι λιμενικές Αρχές έχουν πάρει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουν την ομαλότητα στη θαλάσσια κυκλοφορία σε όλα τα λιμάνια της χώρας» δήλωσε ο Κωστής Μουσουρούλης, προσθέτοντας ότι η κίνηση φέτος από το λιμάνι του Πειραιά σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 25%, κάτι που – όπως είπε – είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

«Εκτιμώ ότι το τριήμερο και η επιστροφή δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα και όλα θα κυλήσουν ομαλά» τόνισε ο υπουργός και ευχήθηκε σε όλους τους ταξιδιώτες και τα πληρώματα των πλοίων καλό Πάσχα.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημήτρης Μπαντιάς επεσήμανε ότι η διακίνηση όλων των επιβατών είναι ομαλή και δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις λιμενικές Αρχές της χώρας να λάβουν αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας.


(Εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά στις 20.00)


(Εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά στις 19.30 το απόγευμα της Μ. Πέμπτης)


(Εικόνα από το λιμάνι του Πειραιά στις 19.30 το απόγευμα της Μ. Πέμπτης)

«Από τις μέχρι στιγμής αναφορές που έχω όλα κυλούν φυσιολογικά, παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κατά 25% στους επιβάτες και περίπου κατά 40% στα οχήματα» τόνισε. Ο κ. Μπαντιάς ευχήθηκε σε όλους – και στους επιβάτες και στα πληρώματα – καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη Παρασκευή 26/04/2013 έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, από το λιμάνι του Πειραιά για τη νησιωτική Ελλάδα έγιναν 74 δρομολόγια και αναχώρησαν συνολικά 77.600 επιβάτες, 10.828 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 3.174 φορτηγά και 2.127 δίκυκλα.

Το ίδιο διάστημα το 2012 πραγματοποιήθηκαν 55 δρομολόγια, ενώ διακινήθηκαν 56.608 επιβάτες, 7.213 αυτοκίνητα, 2.636 φορτηγά και 1.377 δίκυκλα.

Συνολικά 71 δρομολόγια έως την Τρίτη του Πάσχα

Από σήμερα, Μ. Πέμπτη, που κορυφώνεται η έξοδος, έως την Τρίτη του Πάσχα, έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά συνολικά 71 δρομολόγια για τις νησιωτικές περιοχές με επιπλέον προσεγγίσεις για τα ήδη εγκεκριμένα δρομολόγια με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Στο λιμάνι για σήμερα και για όλες τις ημέρες του Πάσχα η δύναμη του Λιμενικού Σώματος θα είναι αυξημένη, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά συνιστά στους επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν, πριν κατέβουν στο λιμάνι, για να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία για τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων που είναι πλέον ηλεκτρονικά.

Από το λιμάνι του Λαυρίου την περίοδο από τη Μ. Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 47 αφίξεις – αναχωρήσεις, ενώ πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί 59.

Από το λιμάνι της Ραφήνας για τη Μ. Εβδομάδα θα γίνουν 29 αναχωρήσεις. Πέρυσι οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις πλοίων ήταν 78.

Αυξημένη κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας

Από νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει η έξοδος των εκδρομέων, ωστόσο από το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα. Η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας πραγματοποιείται με δυσκολία.


(Λίγο πριν από την έξοδο για Λ. Αθηνών)

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να μη σημειωθούν ατυχήματα.


(100 μ. πριν από την έξοδο για την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου)


(300 μ. μετά την έξοδο για τη οδό Λιοσίων)


(Τρεις Γέφυρες)

Χωρίς τρένα και προαστιακό το Πάσχα

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα στο εθνικό δίκτυο αλλά και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Τα σωματεία των εργαζομένων σε προαστιακό και ΟΣΕ πραγματοποιούν στάση εργασίας το Μ. Σάββατο από τις 18.00 έως τις 24.00, 24ωρη απεργία την Κυριακή του Πάσχα και στάση εργασίας από τα μεσάνυχτα της 5ης Μαΐου έως τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών. Κανονικά, όμως, τις ημέρες αυτές θα γίνονται τα δρομολόγια των τουριστικών και εκδρομικών αμαξοστοιχιών.

Με προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα κινείται το μετρό, καθώς οι συρμοί θα τερματίζουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και δεν θα συνεχίζουν έως το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και όχι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και η κατάργηση της διπλής παρακράτησης του 25% των αποδοχών τους.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών.

Μέτρα – συμβουλές από την Τροχαία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι εκδρομείς του Πάσχα κατά την έξοδο από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η Τροχαία και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή για όλες τις ημέρες των εορτών.

Παρακάτω θα ενημερωθείτε για τα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών και για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Για την εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα έχει ληφθεί σειρά μέτρων, με διάθεση του συνόλου του έμψυχου και υλικού δυναμικού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως:

– στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία των προαστίων (εμπορικά κέντρα, λιμάνια, σταθμούς ΟΣΕ, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, αεροδρόμια κ.λπ.)

– στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στους βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής όσο και στο εθνικό, επαρχιακό και αστικό δίκτυο, καθ’ όλες τις μαζικές μετακινήσεις εισόδου και εξόδου, με κύριο μέλημα την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε τμήματα των εθνικών οδών ισχύει κατά την:

Για την πρόληψη και αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων παρακαλούνται οι οδηγοί και πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με σχολαστικότητα τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας.

Στους οδηγούς των οχημάτων συνιστάται:

  • να μην οδηγούν, όταν έχουν πιει έστω και λίγο αλκοολούχο ποτό
  • να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα και να προσαρμόζουν αυτή ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές και οδικές συνθήκες
  • να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος και να απαιτούν να χρησιμοποιούν αυτά και οι συνεπιβάτες τους
  • να συγκρατούν με σύστημα κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τα μικρά παιδιά (ειδικό κάθισμα, ζώνη ασφαλείας κ.λπ.)
  • να μην πραγματοποιούν αντικανονικά προσπεράσματα
  • να μη μιλούν στο κινητό τηλέφωνο, εκτός κι αν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση ανοικτής ακρόασης ή χρησιμοποιούν ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth)
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού με Ι.Χ. αυτοκίνητα κατά τις παραμονές των εορτών και να προτιμούν για τον σκοπό αυτό τα Μ.Μ.Μ., επειδή τις ημέρες αυτές παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο
  • μέσα στην πόλη, όπου η κίνηση των οχημάτων μειώνεται αισθητά κατά τις ημέρες των εορτών, να είναι πολύ προσεκτικοί και να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, διότι παρατηρείται αύξηση των τροχαίων
  • να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Ακόμη, οι πεζοί θα πρέπει να μην παραβιάζουν τους σηματοδότες, να διασχίζουν το οδόστρωμα στα σημεία όπου υπάρχουν διαβάσεις και, όπου δεν υπάρχουν αυτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο καιρός το Πάσχα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Θετικές είναι οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τον καιρό που θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα.

Οι εκδρομείς που ήδη εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ αλλά και οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, που αναμένεται να μεταβούν σε χωριά και σε θέρετρα, θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό, που θα συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Οι πιο παραδοσιακοί που θα σουβλίσουν τον οβελία την Κυριακή θα απολαύσουν μία ηλιόλουστη ημέρα.

Ειδικότερα, τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή θα σημειωθούν αραιές τοπικές νεφώσεις στα βόρεια, κυρίως τις απογευματινές ώρες, με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά

Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο καιρός στην Αθήνα τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι καλός και η υψηλότερη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 17 βαθμούς. Το Μεγάλο Σάββατο η καλοκαιρία θα συνεχιστεί, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, όπως και την Κυριακή του Πάσχα. Τα ελάχιστα σύννεφα δεν θα φέρουν βροχή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Τη Δευτέρα του Πάσχα το θερμόμετρο θα δείξει 17 βαθμούς Κελσίου και περισσότερα σύννεφα θα κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από τον αττικό ουρανό.

Στη Θεσσαλονίκη τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται καλοκαιρία. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου θα πέσει στους 15 βαθμούς και θα υπάρχουν σύννεφα.

Την Κυριακή του Πάσχα, θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία και θα έχει επίσης μερική συννεφιά. Το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, σύμφωνα με τις πρώτες προγνώσεις, θα σημειωθούν βροχές.

Λίγη συννεφιά θα έχει τη Μεγάλη Παρασκευή στο Ηράκλειο, όπου η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 15 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ηλιόλουστο, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα, όπως και την Κυριακή του Πάσχα.

Λίγες νεφώσεις θα εμφανιστούν τη Δευτέρα του Πάσχα, αλλά η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ηλιόλουστος θα είναι ο καιρός και στην Πάτρα από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Κυριακή του Πάσχα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα αναμένεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές, χωρίς ωστόσο η θερμοκρασία να καταγράψει αξιόλογη μεταβολή.

Ηλιοφάνεια προβλέπεται για τη Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα με 17 βαθμούς Κελσίου. Ευχάριστος θα είναι ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 18 βαθμούς.

Οι λίγες νεφώσεις της Κυριακής θα φέρουν τελικά βροχή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Ηλιόλουστος ο καιρός και στη Μυτιλήνη τη Μεγάλη Παρασκευή, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Το Μεγάλο Σάββατο ο καλός καιρός θα συνεχιστεί, ενώ και την Κυριακή του Πάσχα η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Η Δευτέρα του Πάσχα προβλέπεται κατά περιόδους συννεφιασμένη, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει περί τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ζεστός θα είναι ο καιρός στη Ρόδο το τετραήμερο του Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 20 βαθμούς Κελσίου και θα έχει κυρίως ηλιοφάνεια.

Το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ακόμη πιο ηλιόλουστο, όπως και η Κυριακή του Πάσχα. Τη Δευτέρα του Πάσχα η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, με απόλυτο ήλιο.

Παρόμοιος θα είναι ο καιρός από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα στον Βόλο. Ηλιόλουστη θα είναι η Μ. Παρασκευή με 16 βαθμούς Κελσίου, κυρίως ηλιοφάνεια αλλά χαμηλότερη θερμοκρασία το Μεγάλο Σάββατο. Ηλιοφάνεια και την Κυριακή του Πάσχα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα θα σημειωθούν αυξημένες νεφώσεις.

Αν είστε στην Ξάνθη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο θα έχει απόλυτη ηλιοφάνεια, ενώ την Κυριακή του Πάσχα προβλέπονται λίγες περίοδοι με συννεφιά. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα σύννεφα θα είναι περισσότερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί το μεσημέρι από τους 16 έως τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Λάρισα, η Κυριακή του Πάσχα προβλέπεται κυρίως ηλιόλουστη με 19 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Απόλυτη ηλιοφάνεια θα έχει τη Μεγάλη Παρασκευή, ελάχιστη συννεφιά -κατά περιόδους- θα υπάρχει το Μεγάλο Σάββατο και περισσότερη τη Δευτέρα του Πάσχα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας:

Αθήνα

Θεσσαλονίκη



Πάτρα

Λάρισα

Ηράκλειο

Ιωάννινα

Video-φωτογραφίες: Μαριάννα Μαρμαρά
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης