Για τις 24 Οκτωβρίου διακόπηκε τελικά η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα.

Αιτία της διακοπής τόσο η αποχή των δικηγόρων, όσο και το γεγονός ότι οι δικηγόροι τους ενός εκ των κατηγορουμένων δεν είχαν ενημερωθεί για τη δικογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε λίγες ημέρες πάντως εκπνέει το 18μηνο ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για τρεις κατηγορουμένους που είναι προφυλακισμένοι.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθισαν σήμερα οι Ν. Μαζιώτης, Παναγιώτας Ρούπα, Κ. Γουρνάς, Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος, Σαρ. Νικητόπουλος, Μαρίας Μπεραχά και Κ. Κατσένος. Προσωρινά κρατούμενοι είναι οι Ν. Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κ. Γουρνάς, οι οποίοι έχουν αναλάβει και την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση.

Αντίθετα, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί οι Χρ. Κορτέσης, Ευ. Σταθόπουλος και Σαρ. Νικητόπουλος, που αρνούνται τις κατηγορίες, αποδίδοντας την εμπλοκή τους σε ποινικοποίηση των ιδεών και των κοινωνικών συναναστροφών τους. Κρατούμενος είναι και ο κατηγορούμενος Κ. Κατσένος ο οποίος παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή αφού σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατάλογος των κατηγορουμένων κλείνει με τη Μαρία Μπεραχά η οποία έχει παραπεμφθεί σε δίκη κατά πλειοψηφία (2-1) από το Συμβούλιο Εφετών ενώ η ίδια αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση.

Σε κοινή γραπτή δήλωση τους οι Ν. Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κ. Γουρνάς εμφανίζονται υπερήφανοι για τις επιλογές τους ξεκαθαρίζοντας πως δεν μετανιώνουν γι’ αυτές αφού όπως τονίζουν στο τέλος θα είναι οι νικητές.

Επικεντρώνοντας μεγάλο μέρος της δήλωσής τους στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, συνδέουν «ιστορικά» την έναρξη της δίκης τους «με την επίσημη χρεωκοπία του ελληνικού κράτους» και υπεραμύνονται της δράσης της οργάνωσης υποστηρίζοντας: «Η δράση του “Επαναστατικού Αγώνα”, δράση επαναστατική με αυστηρά πολιτικά χαρακτηριστικά και με βαθιά κοινωνικά και ταξικά κριτήρια πλέον αντανακλά σε μεγάλο βαθμό μια πολιτική τάση που εξαπλώνεται κάθε μέρα και περισσότερο στην κοινωνία. Η δίκη αυτή για μας είναι μια ακόμα στιγμή του αγώνα μας, όπως εξάλλου ήταν και όλη η περίοδος της μέχρι τώρα αιχμαλωσίας μας στις φυλακές του καθεστώτος. Σ’ αυτή τη δίκη δεν θα δικαστεί ο “Επαναστατικός Αγώνας” ως τρομοκρατική οργάνωση. Θα δικαστεί το σύστημα και τ’ ανδρείκελά του».

Οι τρεις κατηγορούμενοι αφού αποδίδουν τιμή στο μέλος της οργάνωσης Λάμπρο Φούντα που δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2010 στη Δάφνη, τονίζουν: «Εμείς 1,5 χρόνο μετά τη σύλληψή μας είμαστε εδώ όρθιοι, αμετανόητοι και υπερήφανοι για την οργάνωση και τις πολιτικές επιλογές του αγώνα που έχουμε κάνει. Ο “Επαναστατικός Αγώνας” είναι ζωντανός και αποτελεί οργανικό κομμάτι όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν. Δεν θα καταφέρουν να μας λυγίσουν ποτέ. Στο τέλος οι νικητές θα είμαστε εμείς».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης