Ολοένα και σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. Με νέα εγκύκλιο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προς όλες τις ΔΟΥ, διέταξε τους προϊσταμένους των εφοριών να προβούν στη σύνταξη αιτήσεων ποινικών διώξεων κατά οφειλετών του Δημοσίου με χρέη που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με τον στόχο.

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο:

«ΘΕΜΑ: Υποβολή αιτήσεων ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο (αρ. 25 ν.1882/90)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1151/13.7.2011, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις που περιέχονται στο Κεφάλαιο Α’ του ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α/31.3.2011) και ειδικότερα στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 αυτού, με τις οποίες τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 ν. 1882/1990 αναφορικά με το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων αυτών:

Σύμφωνα με το άρθρο 25 ν. 1882/1990, όπως αυτό ισχύει μετά την αντικατάσταση του από το άρθρο 3 παρ. 1 ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α/31.3.2011),

«Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (Δ.Ο. Υ.) (…) χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης (…)».

Επομένως, προκειμένου να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης για το ανωτέρω αδίκημα, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: α) τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο ποσό για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης, το οποίο, μετά την ψήφιση του ν. 3943/2011, ορίστηκε σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων (άρθρ. 25 παρ. 1 εδ. α’ περ. α’ ν. 1882/1990) και β) να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των χρεών αυτών (1 έτος από την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση στις περιπτώσεις επαγωγής κληρονομιάς ή κληροδοσίας). Επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., αλλά, αντίθετα, εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δεσμία αρμοδιότητα (άρθρ. 25 παρ.1 εδ. γ’ ν. 1882/1990).

Κατά τον χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται ωστόσο το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής (σχετ. ΟλΑΠ 2/2011). Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), εφιστάται n προσοχή των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Οι Δ.Ο.Υ., προς τις οποίες απευθύνεται η παρούσα, παρακαλούνται να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την κατά νόμο υποστήριξη των συμφερόντων του Δημοσίου και στην άμεση τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων, κατά προτεραιότητα μάλιστα στις περιπτώσεις μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Οι οικονομικοί επιθεωρητές εντέλλονται για τον έλεγχο της ορθής και έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων ποινικής δίωξης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».

Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος ορίζει ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ παραπέμπονται στο Αυτόφωρο. Οι εισαγγελικές Αρχές αντιτείνουν πως, για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, το χρέος πρέπει να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ για τις υποθέσεις φόρων και τα 75.000 ευρώ, εάν πρόκειται για ΦΠΑ ή παρακρατούμενο φόρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης